Często zadajemy sobie pytanie, jak właściwie powinno się jeść drób: palcami czy nożem i widelcem? Najlepiej trzymać się zasady: mięso drobiowe bez kości - np.kotlety z filetów jemy używając sztućców.
Natomiast jeśli jesteśmy w restauracji i zamówiliśmy mięso z kością (skrzydełko,udko,czy korpus), możemy jeść je palcami, pod warunkiem że podano miseczkę z wodą i serwetkę do wytarcia palców.
Jeśli nie posługujemy się sztućcami lewą ręką przytrzymujemy mięso za pomocą widelca, a prawą odkrawamy mięso nożem od kości. Jeśli na kościach zostało jeszcze trochę mięsa, ale nie możemy go odkroić rezygnujemy z dalszego jedzenia.
Nie ogryzamy kości, gdyż jest to nieeleganckie.Natomiast w domu czy w restauracjach z fast foodami ,w których serwuje się kurczaki lub inny drób,mięso z kośćmi, można jeść bez użycia sztućców trzymając mięso końcówkami palców,a nie całą dłonią.
Natomiast jeśli jesteśmy w restauracji i zamówiliśmy mięso z kością (skrzydełko,udko,czy korpus), możemy jeść je palcami, pod warunkiem że podano miseczkę z wodą i serwetkę do wytarcia palców.
Jeśli nie posługujemy się sztućcami lewą ręką przytrzymujemy mięso za pomocą widelca, a prawą odkrawamy mięso nożem od kości. Jeśli na kościach zostało jeszcze trochę mięsa, ale nie możemy go odkroić rezygnujemy z dalszego jedzenia.
Nie ogryzamy kości, gdyż jest to nieeleganckie.Natomiast w domu czy w restauracjach z fast foodami ,w których serwuje się kurczaki lub inny drób,mięso z kośćmi, można jeść bez użycia sztućców trzymając mięso końcówkami palców,a nie całą dłonią.