Jak zapakować jadalne prezenty?

  • 2

Jeśli decydujemy się na przygotowanie prezentów własnoręcznie, np. piekąc pierniczki czy muffinki, postarajmy się też, aby sposób zapakowania był oryginalny, a obdarowany poczuł, że potraktowaliśmy go wyjątkowo. Zobacz moje sposoby na idealnie zapakowany prezent!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Jak zapakować jadalne prezenty?
fot. Fotolia
W dzisiejszych czasach mamy duży wybór gotowych torebek prezentowych w najróżniejszych rozmiarach oraz papierów do pakowania prezentów. I o ile papier jest tu dobrym pomysłem, torebki z szarego papieru również, to już gotowa ozdobna torebeczka, nawet najpiękniejsza, to po prostu pójście na łatwiznę.

Jak więc zapakować przygotowane przez nas jadalne prezenty, aby wyglądały okazale i zachwyciły osobę, która je otrzyma?

Wystarczy, papier, celofan, trochę sznurka i wstążek (mogą być różne, kolorowe). Do tego podstawowe narzędzie jak nożyczki, linijka, marker, ołówek, a czasem drukarka z tuszem :)

Oto kilka przykładów jak ozdobnie i własnoręcznie zapakować jadalne prezenty:

1) Słoik lub puszka z ciasteczkami, mieszanką przypraw, pyszną konfiturą, itp..
Jeśli słoik lub puszkę przykryjemy serwetką, mini ściereczką lub kawałkiem celofanu (możemy użyć, np. jednocześnie 2 kolorów) i przewiążemy ozdobną wstążką z doczepioną winietką, mamy zapakowany prezent.

A jaki słoik?
Możemy kupić specjalny - ozdobny, użyć zwykłego lub wykorzystać... słoik po kawie :) po oczyszczeniu z nalepek można samemu wymalować go lub prościej - pomalować farbkami do szkła. Puszek ozdobnych też jest duży wybór, ale też możemy użyć puszki po kawie. I zamiast malować okleić starannie papierem ozdobnym i kolorową folią, doczepić wstążkę lub kokardkę i karteczkę z imieniem.

2) Gotowa torebka papierowa, w której znajdzie się, np. domowej roboty makaron smakowy - ale nie taka kolorowa, tylko zwykła, z szarego papieru. Dokładnie taka, w jakiej przechowujemy kaszę, ryż, makaron lub mąkę (o ile nie używamy pojemników). Im sztywniejsza tym lepiej. Do takiej torebeczki przyklejamy, np. ozdobną wstążkę z kokardką lub motyw z kolorowego papieru pakowego, zamykamy klipsem, przywiązujemy etykietkę z imieniem i gotowe.

3) Na muffinki możemy znaleźć w sklepach gotowe pudełeczka, jednak można je zapakować w kolorowe papilotki i ułożyć w pudełeczku - do kupienia są zarówno metalowe jak i tekturowe. Jeśli chodzi jednak o te drugie to również możemy je przygotować sami. Bardzo gruby brystol (najlepiej kolorowy) lub tektura, szablon (pobrany lub zaprojektowany) i w domowych warunkach stworzymy piękne pudełeczko o dowolnym kształcie i rozmiarze. Przed włożeniem muffinek lub ciasteczek wykładamy wnętrze papierem do pieczenia lub śniadaniowym.

4) Pierniczki i różnego rodzaju ciasteczka możemy zapakować w sam celofan (można użyć 2 lub 3 kolorów) tworząc zgrabny pakunek. Na środek kładziemy tekturowe kółeczko, układamy nasze ciasteczka, zawiązujemy ozdobną wstążką z doczepioną karteczką z imieniem.

5) Jeżeli prezentem jest domowej roboty sok, syrop, wino lub nalewka, możemy ją tylko przewiązać grubą wstążką lub opakować w... ubranko :) można je wypleść z papierowej wikliny (niestety jest to pracochłonne) lub uszyć ze starego swetra - odcinamy kawałek rękawa (długość dopasowujemy do butelki-bez szyjki), przewracamy na lewą stronę, obszywamy dół, aby się nie strzępił (jeśli zszyjemy powstanie nam woreczek) i wkładamy butelkę do "kubraczka". Do takiej dekoracji wystarczy wstążeczka z imieniem.

6) Etykietki - nawet prezent zapakowany w gotowy papier pakowy zasługuje na przygotowanie ozdobnej etykietki - możemy ją wypisać odręcznie lub wydrukować gotowy wzór (można je znaleźć w internecie). Taki mały akcent, a przygotowany "z uczuciem" dodaje charakteru i sprawia radość obdarowanemu. Możemy do nich doczepić też małą bombkę.

Do Świąt pozostało nam jeszcze kilka dni - wykorzystajmy ten czas kreatywnie i w natłoku przygotowań wygospodarujmy czas na własnoręczne przygotowanie prezentów i ich zapakowanie. Sprawią radość podwójnie!