Jak podawać wino?

Zobacz, jak prawidłowo podawać wino, w jakiej temperaturze serwować czerwone, a w jakiej białe

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak podawać wino?

Temperatura podawania

Jeśli od momentu kupienia wina, aż do  otwarcia butelki mija sporo czasu, to naturalnym jest, że przechowujemy je w lodówce. Temperatura naszych domowych chłodziarek, mimo, że daleka od idealnej, to i tak najbliższa warunkom właściwego przechowywania. Zatem, butelka na stół trafia właśnie  stamtąd. I tu zaczyna się podstawowy problem – w jakiej temperaturze podać wino? Ogólne zasady nakazują wino białe serwować schłodzone, wino czerwone podawać w temperaturze pokojowej. W tym miejscu, uważnemu czytelnikowi powinno zrodzić się, co najmniej, kilka pytań: co to znaczy „schłodzone” i „w temperaturze pokojowej” oraz co z winami różowymi?
 

Zimne ciepło – wina czerwone

Zacznijmy od wina czerwonego. Rzeczona temperatura pokojowa dawno się zdezaktualizowała. W dobie centralnego ogrzewania mało kto w pokoju ma temperaturę nie przekraczającą 18 stopni. Przeważnie, temperatura pokojowa jest o nawet o 3-4 stopni wyższa. Czerwone wino podane w takiej temperaturze będzie płaskie, mdłe, z dominującym w smaku i zapachu alkoholem. Idealna temperatura dla tej grupy win to 16-18 stopni, czyli tyle, ile niegdyś faktycznie panowało w zamkowych komnatach i dworkach magnackich. 15 minut w lodówce – tyle wystarczy, by ciepłe czerwone wino schłodzić do odpowiedniej temperatury.
 

 W krainie chłodu – białe i różowe

Wina różowe i białe wymagają dłuższego pobytu w chłodzie. Te pierwsze podamy w temperaturze między 10 a 13 stopni, białe będą idealne, gdy osiągnął przedział 12 do 14 stopni. Wina musujące i szampany wymagają od 7 (trunki proste) do 12 stopni (stare, złożone). Pozostaje pytanie o to, jak mamy obliczyć te przedziały temperatur.
 

Czy naprawdę potrzebuje termometru by napić się wina?

W sklepach z akcesoriami kuchennymi często można znaleźć specjalne termometry do ustalania idealnej temperatury,  ale takie zabiegi, o ile nie otwieramy naprawdę wielkich i drogich win, uważam za nadgorliwość lub snobizm. Przy odrobinie wprawy nauczymy się oceniać właściwą temperaturę dotykając butelki. Wtedy żadne gadżety nie będą nam potrzebne. Przy prostych winach różnica 1,2 stopni nie jest jeszcze śmiertelnym grzechem. Ważne, by nie przesadzić i nie mrozić wina, czy nie prażyć go na słońcu. Jeśli masz wątpliwości w jakiej temperaturze zaserwować dane wino, spójrz na jego kontretykietę. W większości przypadków producent umieszcza tam informacje na temat temperatury podawania.
 

Temperatura podawania win

Rodzaj wina

Temperatura (w ˚C)

Większość win musujących

7

Wina różowe

10-13

Złożone wina musujące, rocznikowe szampany

11- 12

proste wytrawne białe

10-13

Złożone wina białe

14-16,5

Proste wina czerwone

14-15,5

Większość win czerwonych

16-18
 

 
Przemysław Ziemichód