Kotlety rybne to dobry pomysł na piątkowy obiad. Zasmakują także najmłodszym, którzy nie koniecznie zajadają się daniami rybnymi. Uzupełnione puree ziemniaczanym, ulubioną surówką i kompotem, będą wspaniałą i zdrową potrawą dla całej rodziny.
Jak zrobić kotlety rybne?
Składniki:
Jak zrobić kotlety rybne?
Składniki:
- ½ kg filetów rybnych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- bazylia tymianek
- bułka tarta
- olej do smażenia
- Filety myjemy i osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa.
- Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na oleju.
- Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
- Dodajemy do ryby cebulę, czosnek i natkę razem z jajkiem, kaszą manną, 3 łyżkami bułki tartej, sokiem z cytryny.
- Doprawiamy do smaku przyprawami.
- Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy.
- Formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
- Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Do kotletów możemy wykorzystać różnorodne gatunki ryb.
- Kotlety nie będą suche jeśli dodamy do nich mielonego boczku, podgardla, czy majonezu.
- Zamiast bułki tartej możemy dodać czerstwe namoczone pieczywo.
- Ciekawy smak otrzymamy po dodaniu startej skórki z cytryny.
- Dobrym pomysłem będzie dodanie do masy na kotlety ugotowanej kaszy jaglanej.