Jak zrobić kotlety rybne?

Kotlety rybne przygotujemy ze zmielonej ryby, czosnku, cebuli, jajek, bułki tartej i przypraw.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić kotlety rybne?
fot. fotolia
Kotlety rybne to dobry pomysł na piątkowy obiad. Zasmakują także najmłodszym, którzy nie koniecznie zajadają się daniami rybnymi. Uzupełnione puree ziemniaczanym, ulubioną surówką i kompotem, będą wspaniałą i zdrową potrawą dla całej rodziny.

Jak zrobić kotlety rybne?

Składniki:
  • ½ kg filetów rybnych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • bazylia tymianek
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  • Filety myjemy i osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa.
  • Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na oleju.
  • Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
  • Dodajemy do ryby cebulę, czosnek i natkę razem z jajkiem, kaszą manną, 3 łyżkami bułki tartej, sokiem z cytryny.
  • Doprawiamy do smaku przyprawami.
  • Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy.
  • Formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
  • Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Wskazówki:
  • Do kotletów możemy wykorzystać różnorodne gatunki ryb.
  • Kotlety nie będą suche jeśli dodamy do nich mielonego boczku, podgardla, czy majonezu.
  • Zamiast bułki tartej możemy dodać czerstwe namoczone pieczywo.
  • Ciekawy smak otrzymamy po dodaniu startej skórki z cytryny.
  • Dobrym pomysłem będzie dodanie do masy na kotlety ugotowanej kaszy jaglanej.