Jak zrobić leczo z cukinią?

  • 1

Do zrobienia leczo z cukinii potrzebujemy pokrojonej w kostkę cukinii, papryki, pomidorów, pieczarek, cebuli i mięsa. Wszystkie składniki dusimy, doprawiamy ziołami i zagęszczamy koncentratem. Jakie przyprawy dodać do leczo z cukinii? Sprawdź!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić leczo z cukinią?
fot. Fotolia
Do przyrządzenia smacznego leczo z cukinią potrzebujemy przede wszystkim świeżych, dobrej jakości produktów. Dojrzałe, aromatyczne pomidory, dorodna papryka, chrupiąca cukinia i świeże zioła zapewnią nam wspaniały smak.  Natomiast wędzona kiełbasa  i chuda szynka sprawią, że danie będzie bardziej sycące. Pamiętaj, aby odpowiednio przyprawić leczo.

Jak zrobić leczo z cukinii?

  • Zaczynając od początku należy przygotowane warzywa umyć i pokroić w dużą kostkę lub plastry. Tak samo postępujemy z przygotowanym mięsem, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką, oczywiście nie dotyczy to kiełbasy.
  • Siekamy obraną cebulę i czosnek. Doskonałym dodatkiem będą też pokrojone w plastry pieczarki.
  • Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane, rozgrzewamy w garnku olej i rumienimy na nim cebule i czosnek.
  • Później kolejno dodajemy do garnka mięso, grzyby i warzywa. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 30 -40 minut.
  • Leczo pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Świetnie pasować będzie tu tymianek, oregano, natka pietruszki, czy bazylia.
  •  By je trochę bardziej zagęścić i podkreślić jej smak dodajmy jeszcze kilka łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego.
To proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe każdy może uzupełnić też innymi składnikami. Ciekawym dodatkiem będzie fasolka szparagowa, bakłażan, kukurydza lub inne warzywa.

Zamiennie też mogą być używane różnorodne rodzaje mięs i wędlin, a dla osób pozostających na diecie wegetariańskiej dobrym pomysłem będzie zastąpienie ich na przykład soczewicą lub ciecierzycą.

Z czym podać leczo z cukinią?


Leczo z cukinią podajemy z pajdą świeżego chleba, ryżem lub ulubioną kaszą. Jeśli dodatkowo posypiemy naszą potrawę na talerzu posiekanym szczypiorkiem i pokruszonym serem feta, to będzie wyjątkowy i kolorowy obiad. Jeżeli zależy nam na efektownym podaniu potrawy, możemy przełożyć ją do wydrążonej, dużej, okrągłej cukinii i zapiec całość w piekarniku.