Do przyrządzenia smacznego leczo z cukinią potrzebujemy przede wszystkim świeżych, dobrej jakości produktów. Dojrzałe, aromatyczne pomidory, dorodna papryka, chrupiąca cukinia i świeże zioła zapewnią nam wspaniały smak. Natomiast wędzona kiełbasa i chuda szynka sprawią, że danie będzie bardziej sycące. Pamiętaj, aby odpowiednio przyprawić leczo.
Zamiennie też mogą być używane różnorodne rodzaje mięs i wędlin, a dla osób pozostających na diecie wegetariańskiej dobrym pomysłem będzie zastąpienie ich na przykład soczewicą lub ciecierzycą.
Leczo z cukinią podajemy z pajdą świeżego chleba, ryżem lub ulubioną kaszą. Jeśli dodatkowo posypiemy naszą potrawę na talerzu posiekanym szczypiorkiem i pokruszonym serem feta, to będzie wyjątkowy i kolorowy obiad. Jeżeli zależy nam na efektownym podaniu potrawy, możemy przełożyć ją do wydrążonej, dużej, okrągłej cukinii i zapiec całość w piekarniku.
Jak zrobić leczo z cukinii?
- Zaczynając od początku należy przygotowane warzywa umyć i pokroić w dużą kostkę lub plastry. Tak samo postępujemy z przygotowanym mięsem, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką, oczywiście nie dotyczy to kiełbasy.
- Siekamy obraną cebulę i czosnek. Doskonałym dodatkiem będą też pokrojone w plastry pieczarki.
- Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane, rozgrzewamy w garnku olej i rumienimy na nim cebule i czosnek.
- Później kolejno dodajemy do garnka mięso, grzyby i warzywa. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 30 -40 minut.
- Leczo pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Świetnie pasować będzie tu tymianek, oregano, natka pietruszki, czy bazylia.
- By je trochę bardziej zagęścić i podkreślić jej smak dodajmy jeszcze kilka łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego.
Zamiennie też mogą być używane różnorodne rodzaje mięs i wędlin, a dla osób pozostających na diecie wegetariańskiej dobrym pomysłem będzie zastąpienie ich na przykład soczewicą lub ciecierzycą.
Z czym podać leczo z cukinią?
Leczo z cukinią podajemy z pajdą świeżego chleba, ryżem lub ulubioną kaszą. Jeśli dodatkowo posypiemy naszą potrawę na talerzu posiekanym szczypiorkiem i pokruszonym serem feta, to będzie wyjątkowy i kolorowy obiad. Jeżeli zależy nam na efektownym podaniu potrawy, możemy przełożyć ją do wydrążonej, dużej, okrągłej cukinii i zapiec całość w piekarniku.
SylaUla