W rzeczy samej cydr to moszcz wyciśnięty z jabłek i fermentowany w sposób podobny jak wino. Ma jednak mniejszą zawartość alkoholu od 2% w cydrach słodkich do 8% w wytrawnych. Cydr można także produkować z gruszek i bardzo rzadko - z innych owoców.
Smak cydru zależy od jego rodzaju. Tradycyjny jest zazwyczaj wytrawny, kwaskowaty, delikatnie cierpki; oprócz smaku jabłek pojawiają się w nim nuty korzenne, ziemiste, niekiedy wręcz nabiałowe, będące wynikiem użycia rdzennych drożdży (fermentacja spontaniczna). Jakościowy cydr słodki ma delikatniejszy, bardziej jabłkowy smak i zapach.
Najlepsze cydry są wytwarzane ze stuprocentowego moszczu jabłkowego. Oznacza to, że do wytworzenia cydru używa się tylko świeżych jabłek, z których tłoczy się świeży, naturalny sok. Większość cydrów dostępnych na rynku powstaje z koncentratu soku jabłkowego. Często też stosuje się dodatki smakowe i zapachowe, które choć uwodzą bardzo wyrazistym zapachem, są jednak sztuczne. W dobrych cydrach nie ma takich dodatków.
Cydrowy grzaniec
Składniki (1,2 litra, ok. 6 porcji):
- 1litr cydru Cider Inn
- 60 ml ciemnego rumu
- 250 ml herbaty
- 40 mg miałkiego jasnego cukru trzcinowego
- 2 klementynki
- 2 świeże liście laurowe
- 2 kawałki kory cynamonowej
- 1 gwiazdka anżyu
- 4 całe goździki
- parę pokruszonych w moździerzu nasion kardamonu
Wlej cydr, rum i herbatę owocowa do szerokiego rondla, dodaj cukier i zagrzej na małym ogniu. Przekrój klementynki, w każdą połówkę wbij goździki i wrzuć do rondla. Dodaj przełamane na pół kawałki kory cynamonowej, liście laurowe oraz kardamon i anyż, żeby napój przeszedł ich aromatem, gotując się prawie do wrzenia. Zmniejsz ogień i rozlej gorący napój do żaroodpornych szklanek z uszkiem.
Wieprzowina w cydrze i cebuli
Składniki (na 6 osób):
- 1,5 kg wieprzowiny,
- butelka Cider Inn 0,75,
- 1kg cebuli,
- kilka ziaren jałowca,
- garść rodzynek,
- miód 1/3 szklanki,
- pieprz i sól,
- olej do smażenia
Mięso posolić, popieprzyć i obsmażyć na oliwie na dużej patelni, aby zamknąć pory. Cebule pokroić w duże krążki, zeszklić na oliwie. Przełożyć cebulę i mięso do naczynia do zapiekanka, posypać rodzynkami, dodać jałowiec, wlać szklankę cydru Cider Inn. Włożyć do piekarnika nagrzanego od 180 do 200 stopni. Piec do uzyskania miękkości podlewając pozostałym cydrem lub w razie potrzeby również wodą. Pod koniec pieczenia dodać miód i przykryć pokrywą. Można podawać np. z kasza gryczaną i warzywami. Popijać cydrem.
Cider Inn 7% (z czerwonym paskiem) i Cider Inn; 4,5% (z zielonym paskiem). Są to cydry lekko słodkawe i można w nich wyczuć delikatny zapach jabłek. Cider Inn wytrawny o zawartości alkoholu 4,4% powstaje bez dodatku cukru. Przy ich produkcji nie używa się ani syropu glukozowego ani sztucznych słodzików.
Motto Cider Inn: Tak smakuje cydr, jeśli nie robią go księgowi - tłumaczy chyba wszystko. Nie zaczynamy od kalkulacji. Zaczynamy od marzenia. Od wizji. Potem zastanawiamy się, jak tę wizję zrealizować.
Smak cydru zależy od jego rodzaju. Tradycyjny jest zazwyczaj wytrawny, kwaskowaty, delikatnie cierpki; oprócz smaku jabłek pojawiają się w nim nuty korzenne, ziemiste, niekiedy wręcz nabiałowe, będące wynikiem użycia rdzennych drożdży (fermentacja spontaniczna). Jakościowy cydr słodki ma delikatniejszy, bardziej jabłkowy smak i zapach.
Najlepsze cydry są wytwarzane ze stuprocentowego moszczu jabłkowego. Oznacza to, że do wytworzenia cydru używa się tylko świeżych jabłek, z których tłoczy się świeży, naturalny sok. Większość cydrów dostępnych na rynku powstaje z koncentratu soku jabłkowego. Często też stosuje się dodatki smakowe i zapachowe, które choć uwodzą bardzo wyrazistym zapachem, są jednak sztuczne. W dobrych cydrach nie ma takich dodatków.
Cydrowy grzaniec
Składniki (1,2 litra, ok. 6 porcji):
- 1litr cydru Cider Inn
- 60 ml ciemnego rumu
- 250 ml herbaty
- 40 mg miałkiego jasnego cukru trzcinowego
- 2 klementynki
- 2 świeże liście laurowe
- 2 kawałki kory cynamonowej
- 1 gwiazdka anżyu
- 4 całe goździki
- parę pokruszonych w moździerzu nasion kardamonu
Wlej cydr, rum i herbatę owocowa do szerokiego rondla, dodaj cukier i zagrzej na małym ogniu. Przekrój klementynki, w każdą połówkę wbij goździki i wrzuć do rondla. Dodaj przełamane na pół kawałki kory cynamonowej, liście laurowe oraz kardamon i anyż, żeby napój przeszedł ich aromatem, gotując się prawie do wrzenia. Zmniejsz ogień i rozlej gorący napój do żaroodpornych szklanek z uszkiem.
Wieprzowina w cydrze i cebuli
Składniki (na 6 osób):
- 1,5 kg wieprzowiny,
- butelka Cider Inn 0,75,
- 1kg cebuli,
- kilka ziaren jałowca,
- garść rodzynek,
- miód 1/3 szklanki,
- pieprz i sól,
- olej do smażenia
Mięso posolić, popieprzyć i obsmażyć na oliwie na dużej patelni, aby zamknąć pory. Cebule pokroić w duże krążki, zeszklić na oliwie. Przełożyć cebulę i mięso do naczynia do zapiekanka, posypać rodzynkami, dodać jałowiec, wlać szklankę cydru Cider Inn. Włożyć do piekarnika nagrzanego od 180 do 200 stopni. Piec do uzyskania miękkości podlewając pozostałym cydrem lub w razie potrzeby również wodą. Pod koniec pieczenia dodać miód i przykryć pokrywą. Można podawać np. z kasza gryczaną i warzywami. Popijać cydrem.
Cider Inn 7% (z czerwonym paskiem) i Cider Inn; 4,5% (z zielonym paskiem). Są to cydry lekko słodkawe i można w nich wyczuć delikatny zapach jabłek. Cider Inn wytrawny o zawartości alkoholu 4,4% powstaje bez dodatku cukru. Przy ich produkcji nie używa się ani syropu glukozowego ani sztucznych słodzików.
Motto Cider Inn: Tak smakuje cydr, jeśli nie robią go księgowi - tłumaczy chyba wszystko. Nie zaczynamy od kalkulacji. Zaczynamy od marzenia. Od wizji. Potem zastanawiamy się, jak tę wizję zrealizować.
marcinka