Jak podawać wino?
Bardzo ważnym elementem jest temperatura – białe, różowe wina schładzamy mocno (6-12 stopni). Czerwone wino też nie może być ciepłe, optymalna temperatura to 15 stopni.
Idealny kieliszek do wina to kieliszek duży, z cienkiego szkła. Aromaty swobodnie się w nim rozchodzą.
Jak dobierać wino do potraw?
Mówi się o tym, że do dań głównych najlepiej pasują wina wytrawne i półwytrawne. Do czerwonych mięs – wino czerwone, do drobiu i ryb – białe.
Jednak zasady są też po to, by je łamać – zdaniem eksperta dobrze jest po prostu spróbować danego połączenia, a kombinacja jedzenia i wina powinna przede wszystkim nam smakować!
Dowiedzcie się więcej z wywiadu z Janem Czyżem, ekspertem współpracującym z firmą Kondrat Wina Wybrane, który znajdziecie w magazynie Akademii Smaku Siemens na stronie 17.
Bardzo ważnym elementem jest temperatura – białe, różowe wina schładzamy mocno (6-12 stopni). Czerwone wino też nie może być ciepłe, optymalna temperatura to 15 stopni.
Idealny kieliszek do wina to kieliszek duży, z cienkiego szkła. Aromaty swobodnie się w nim rozchodzą.
Jak dobierać wino do potraw?
Mówi się o tym, że do dań głównych najlepiej pasują wina wytrawne i półwytrawne. Do czerwonych mięs – wino czerwone, do drobiu i ryb – białe.
Jednak zasady są też po to, by je łamać – zdaniem eksperta dobrze jest po prostu spróbować danego połączenia, a kombinacja jedzenia i wina powinna przede wszystkim nam smakować!
Dowiedzcie się więcej z wywiadu z Janem Czyżem, ekspertem współpracującym z firmą Kondrat Wina Wybrane, który znajdziecie w magazynie Akademii Smaku Siemens na stronie 17.