Coraz więcej osób próbuje cydru. Ale czym on właściwie jest albo czym nie jest? Cydr z pewnością nie jest winem ani piwem. Nie jest też w połowie winem, w połowie piwem. Cydr jest cydrem. Jedyne co łączy cydr z winem to tylko podobny sposób wytwarzania a z piwem, może marketing i barwa.
Cydr jest to sfermentowany sok z jabłek, który ewentualnie może w sobie zawierać dodatek substancji słodzących. Rozróżniamy cydr niegazowany, musujący (dodatek naturalnego dwutlenku węgla) i gazowany. W Polsce synonimem cydru jest jabłecznik, którego nie należy mylić z tanim winem jabłkowym.
Co ciekawe, nie możemy określić dokładnego pochodzenia cydru, ponieważ jabłecznik od lat znany jest w krajach europejskich oraz w Stanach Zjednoczonych. W większości państw nazwa "cydr" zarezerwowana jest wyłącznie dla tego trunku. W USA taki napój nazywany jest "mocnym cydrem". Należy dodać, że ten niskoprocentowy alkohol (jedynie 2-7%) jest bazą dla wielu alkoholi destylowanych, m.in dla brandy jabłkowego.
Zdjęcie: Fotolia
Jak zrobić cydr?
Samo wykonanie cydru nie jest rzeczą trudną. Najważniejszym elementem są dobrze wybrane oraz skomponowane jabłka. Zaleca się, aby do przygotowania tego trunku użyć ok 40% jabłek kwaśnych oraz 60% jabłek słodkich. Pamiętajcie, że owoce muszą być umyte i nieobrane.
Wystarczy, że je pokroimy i włożymy do sokowirówki. Uzyskany sok, należy przelać do balonu/baniaka/gąsiora i dodać drożdże oraz pożywkę dla drożdży, które zakupicie w wielu sklepach. Są one przygotowane na max. 40 litrów trunku. Warto, abyście zapamiętali, że fermentacja powinna zachodzić w ok 20 stopniach Celsjusza. Po ok 2 tyg. należy zlać cydr z osadu i pozostawić go na ok 3 tygodnie. Po tym czasie warto cydr przecedzić oraz przefiltrować i wlać do butelek.
Do zrobienia cydru potrzebujesz:
- 15 kg jabłek
- drożdży najlepiej specjalnie do cydru
- pożywki dla drożdży
Cydrowe fantazje
Powoli zaczyna się sezon na jabłka. Może warto skorzystać z wymienionych przepisów użytkowników. Ania Hosz dodała recepturę na cydr - wyrób domowy. Sądząc po składnikach, warto go zapisać w domowym przepisowniku, aby mieć doskonały trunek na specjalną okazję. Natomiast Anemon proponuje, abyśmy dodali trochę jabłecznika do dania głównego, czyli do pieczonych polędwiczek marynowanych w cydrze. Cóż, brzmi i wygląda kusząco, a smakuje wyśmienicie.
Znacie przepisy na cydr, a może dania z zawartością cydru? Jeśli tak, kliknijcie w poniższy link:
Więcej przepisów znajdziecie w kategorii wina oraz kuchnia angielska>>>
Jak zrobić cydr?
Wspaniały i lekki cydr lub pisząc prościej jabłecznik. Do niedawna odchodzący w niepamięć trunek niskoprocentowy, który dziś podaje się w najlepszych restauracjach nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Sprawdźcie, czym uwodzi nas ten napój!
ocena: 5/5 głosów: 4