Aby dłużej zachować świeżość i jędrność rzodkiewki nie należy odrywać rzodkiewek od listków i przekładać np. do miseczki (ja często ten błąd popełniałam, ze względu na łatwość przechowywania). Należy do miseczki nalać zimnej wody i zamoczyć jej listki w wodzie, tak aby wystawały tylko korzenie. I w taki sposób przechowywać rzodkiewkę w lodówce. Dzięki temu przedłużymy jej żywotność oraz dobry smak.
Rzodkiewkę uprawia się właściwie w bardzo wielu regionach świata. W Polsce rzodkiewka występuje przeważnie jako roślina uprawna. Ma wiele odmian uprawnych, jednym z nich jest na przykład rzodkiew czarna.
Rzodkiewka jest rośliną owadopylną. Okres kwitnięcia rzodkiewki to maj i czerwiec. Rzodkiewka może być jednoroczna lub dwuletnia. Ważna informacja dla osób chorych na wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie wątroby, przewodu pokarmowego oraz cierpiących na choroby nerek i serca: nie mogą te osoby spożywać rzodkiewki. Jest to roślina lekko trująca, ponieważ zawiera bardzo dużo olejków gorczycowych i kwasów organicznych. Dlatego właśnie osoby z wymienionymi wyżej chorobami nie mogą jeść rzodkiewki.
Trochę historii
Według informacji czerwoną rzodkiewkę uprawiano w Egipcie już 2 tys. lat temu. Nie wiadomo, jakie jest jej pochodzenie. Według niektórych przywędrowała ona z basenu Morza Śródziemnego. Inne teorię mówią o tym, że rzodkiewka pochodzi z Dalekiego Wschodu.
Rzodkiewka to warzywo, które ma pieprzny w maku miąższ. W Chinach i Japonii rzodkiewka przyrządzana jest jako warzywo kiszone. W Polsce zaś rzodkiewkę stosuje się w sałatkach, przystawkach czy na kanapkę.
Rzodkiewka to warzywo, które ma bardzo wiele wartości odżywczych.Powinny ją spożywać osoby, które cierpią na nadciśnienie. W rzodkiewce jest wiele potasu, który w tych dolegliwościach pomaga.
Jeżeli masz problem z włosami lub paznokciami, także zaleca się jeść rzodkiewkę. Dzieje się to ze względu na to, że warzywo to zawiera wiele związków siarki. Dzięki temu zapobiega wypadaniu włosów, wzmacnia je.
Rzodkiewkę powinno się także podawać osobą, które mają problemy z niestrawnością bądź nie mają apetytu. Warzywo to jest wtedy bardzo dobrym lekarstwem.
Jak już zostało wyżej wspomniane, występuje wiele odmian rzodkiewki. Wszystkie różnią się między sobą smakiem, kolorem czy nawet kształtem. Występują następujące kształty rzodkiewki: kula, walec, stożek. Odnoście kolorów, mogą one być następujące: różowy, fioletowy, biały, czerwony (najbardziej rozpowszechniony w naszym kraju).Odmiany rzodkiewki, te wczesne, mają łagodniejszy smak i co, istotne, tracą łatwiej na swojej jędrności. Te rzodkiewki, które należą do późniejszej odmiany, mają zdecydowanie bardziej wyrazistszy smak.
Rzodkiewki to warzywa, które uprawia się zdecydowania bardzo łatwo. Zatem, jeżeli chcesz, możesz założyć uprawę rzodkiewki, na przykład w doniczce balkonowej.
Jak jeść rzodkiewki?
Najczęściej spożywa się je na surowo. Są także inne możliwości zjedzenia rzodkiewki: można ją podsmażyć bądź dusić razem z innymi warzywami na patelni. W taki sposób także smakuje wyśmienicie.
Rzodkiewki można podawać także na ciepło z wody. Aby rzodkiewka smakowała jeszcze lepiej można podać ją z podsmażoną bułka tartą.
Rzodkiewkę można podawać także przyrządzoną ze szczypiorkiem i twarożkiem, z jogurtem lub śmietaną. Smakuje wtedy naprawdę wyśmienicie.
Rzodkiewka to warzywo, które ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Rzodkiewka, dzięki temu, że ma wykrztuśne działanie, pomoże złagodzić kaszel. Współcześnie stosuje się także rzodkiewkę podczas astmy czy dolegliwości związanych z oskrzelami.
Jakie jeszcze zastosowanie ma niepozorna rzodkiewka?
Rzodkiewkę powinny spożywać osoby, które cierpią na wiele chorób: krzywicę, anemię, artretyzm, reumatyzm bądx przy demineralizacji organizmu.
Rzodkiewka ma podobne działanie jak antybiotyk, działa grzybobójczo oraz bakteriostatycznie.
Rzodkiewka to warzywo, które pierwszy raz ukazuje się wiosną. Jeżeli kupujesz rzodkiewkę sprawdź czy jej liście nie mają przebarwień, korzeń rzodkiewki z kolei powinien mieć gładką skórkę.