Ogólnie o porzeczce
Porzeczka należy do rodziny agrestowatych. Wyróżniamy około 150 gatunków tego krzewu. Gdzie występuje? Przede wszystkim na półkuli północnej - w miejscach, gdzie panuje umiarkowany klimat.
Wyróżniamy rośliny owocowe, z których przyrządzamy pyszne soki oraz ozdobne, którą jest np. porzeczka złota (jej kwiaty są jasnożółtego koloru i pachną przyjemnie, owoce zaś występują w kolorach pomarańczowo-żółtym bądź czarnym).
W Polsce rośnie w ogrodach (jako żywopłot), sadzi się ją również wzdłuż chodników czy w parkach. Jej owoce określa się jako niesmaczne i nieprzyjemnie pachnące, mimo to są jadalne.
Porzeczki można posadzić w ogródkach przydomowych, przy czym należy pamiętać, że lubią wilgoć. Najbardziej popularnymi odmianami w Polsce są porzeczki czarne i czerwone, z których przyrządza galaretki, wina, dżemy oraz soki. Warto wiedzieć, że istnieje także biała porzeczka, która jest rośliną mrozoodporną.
Zdjęcie: Fotolia
Właściwości i zastosowanie porzeczek
Porzeczki mają drogocenny wpływ na zdrowie. Dzięki nim zwiększymy odporność organizmu, a także poprawimy stan naszej skóry. To - niezależnie od koloru - wartościowe owoce, o spożywaniu których powinniśmy pamiętać latem. Czy wiecie o nich wszystko? Porzeczki zawierają wiele składników odżywczych oraz soli mineralnych. Rożni je nie tylko kolor, lecz także skład. Co się z tym wiąże? Każda z tych odmian posiada inne właściwości dla zdrowia. Jakie? Odpowiedź znajdziecie niżej.
Czerwone porzeczki
Owoce te cenione są już od dawna związku z właściwościami leczniczymi, które posiadają. Zawierają mniej witamin oraz soli mineralnych niż ich czarna odmiana, jednak polecane są przy wielu dolegliwościach. Owoce czerwonej porzeczki zawierają dużo witaminy C, zatem chronią organizm przed infekcjami, zwiększając jego odporność.
W czerwonej porzeczce znajduje się prowitamina A, cukry i kwasy organiczne. Spośród minerałów warto zwrócić uwagę na miedź, żelazo, fosfor, sód, potas oraz cynk. Powinniśmy jeść te owoce - szczególnie - kiedy chorujemy na grypę, a nawet anginę. Czerwone porzeczki mają działanie moczopędne, oczyszczają nasz organizm z toksyn, odtruwają go.
Porzeczkę czerwoną należy spożywać, gdy cierpimy z powodu schorzeń takich jak: reumatyzm czy niestrawność, kolki lub migreny. Czerwone porzeczki regulują perystaltykę.
Czerwone porzeczki łagodzą również bóle menstruacyjne i skurcze, które tym bólom towarzyszą. Dzięki dużej zawartości pektyn, owoce te hamują wchłaniane cukru przez krwiobieg. Jeśli masz trądzik - zastosuj maseczkę z czerwonej porzeczki - na pewno pomoże!
Zdjęcie: Fotolia
Czarne porzeczki
Te owoce są prawdziwą bombą witaminową. Wystarczy zjeść zaledwie 100 gramów tych owoców, by dwukrotnie pokryć zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C. W czarnej porzeczce znajdują się kwasy fenolowe oraz flawonoidy. Oprócz witaminy C zawierają również witaminy B1, B2, B6, PP, K i prowitaminę A.
W składzie czarnych porzeczek znajdziemy także m. in. cynk, chlor, żelazo, mangan, molibden, bor, jod, kobalt. Dzięki pektynom możemy obniżyć poziom cholesterolu w organizmie i zapobiec miażdżycy. Pektyny zwalniają także wchłanianie cukru - to z kolei ważna informacja dla diabetyków.
Pektyny chronią także przed kamicą nerkową i usuwają z naszego organizmu toksyny, oczyszczają go. Owoce czarnej porzeczki dzięki witaminie A hamują rozwój niektórych chorób oczu.
Jeśli Twoje rany trudno się goją, okłady z liści czarnej porzeczki będą bardzo wskazane! Liście czarnej porzeczki wykazują działają grzybobójczo i bakteriobójczo. Napar z liści z tych owoców wskazany jest w infekcjach układu moczowego oraz przy dolegliwościach żołądkowych.
Jak przygotować napar z liści czarnej porzeczki?
Należy łyżeczkę stołową sproszkowanych liści (liście trzeba zebrać, wysuszyć, a następnie sproszkować) zalać wrzątkiem, przykryć, a następnie odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wystarczy przecedzić nasz wywar (można dodać do niego troszkę soku porzeczkowego) i gotowe! Napar pity regularnie będzie oczyszczał nasz organizm.
Zdjęcie: Fotolia
Dowiedzieliście się, jakie właściwości i zastosowanie mają porzeczki. A co można z nich przyrządzić? Zainspirujcie się naszymi przepisami!
Misia5 przygotowała pyszny koktajl z truskawek i mrożonych, czarnych porzeczek. Polecamy spróbować tej pyszności - z pewnością ucieszy podniebienie każdego!
Choć mogłoby się wydawać, że połączenie porzeczek i ryby nie będzie dobrym pomysłem, receptura którą proponuje IwonaDD na pierś w salsie tuńczykowej z czerwoną porzeczką jest dowodem na to, że takie połączenie smakuje... zaskakująco dobrze!
Polędwica wieprzowa z czarną porzeczką to kolejna propozycja obiadowa, którą zachwycą się Twoi domownicy oraz goście. Możesz podawać ją z sypkim ryżem - z pewnością będzie smakowała wyśmienicie!
Doskonałym dopełnieniem obiadu będzie proponowane przez Zewę przepyszne ciasto z czerwoną porzeczką. Proste w przygotowaniu!
Odkryj także przepis na kompot porzeczkowy >>>
Porzeczka należy do rodziny agrestowatych. Wyróżniamy około 150 gatunków tego krzewu. Gdzie występuje? Przede wszystkim na półkuli północnej - w miejscach, gdzie panuje umiarkowany klimat.
Wyróżniamy rośliny owocowe, z których przyrządzamy pyszne soki oraz ozdobne, którą jest np. porzeczka złota (jej kwiaty są jasnożółtego koloru i pachną przyjemnie, owoce zaś występują w kolorach pomarańczowo-żółtym bądź czarnym).
W Polsce rośnie w ogrodach (jako żywopłot), sadzi się ją również wzdłuż chodników czy w parkach. Jej owoce określa się jako niesmaczne i nieprzyjemnie pachnące, mimo to są jadalne.
Porzeczki można posadzić w ogródkach przydomowych, przy czym należy pamiętać, że lubią wilgoć. Najbardziej popularnymi odmianami w Polsce są porzeczki czarne i czerwone, z których przyrządza galaretki, wina, dżemy oraz soki. Warto wiedzieć, że istnieje także biała porzeczka, która jest rośliną mrozoodporną.
Zdjęcie: Fotolia
Właściwości i zastosowanie porzeczek
Porzeczki mają drogocenny wpływ na zdrowie. Dzięki nim zwiększymy odporność organizmu, a także poprawimy stan naszej skóry. To - niezależnie od koloru - wartościowe owoce, o spożywaniu których powinniśmy pamiętać latem. Czy wiecie o nich wszystko? Porzeczki zawierają wiele składników odżywczych oraz soli mineralnych. Rożni je nie tylko kolor, lecz także skład. Co się z tym wiąże? Każda z tych odmian posiada inne właściwości dla zdrowia. Jakie? Odpowiedź znajdziecie niżej.
Czerwone porzeczki
Owoce te cenione są już od dawna związku z właściwościami leczniczymi, które posiadają. Zawierają mniej witamin oraz soli mineralnych niż ich czarna odmiana, jednak polecane są przy wielu dolegliwościach. Owoce czerwonej porzeczki zawierają dużo witaminy C, zatem chronią organizm przed infekcjami, zwiększając jego odporność.
W czerwonej porzeczce znajduje się prowitamina A, cukry i kwasy organiczne. Spośród minerałów warto zwrócić uwagę na miedź, żelazo, fosfor, sód, potas oraz cynk. Powinniśmy jeść te owoce - szczególnie - kiedy chorujemy na grypę, a nawet anginę. Czerwone porzeczki mają działanie moczopędne, oczyszczają nasz organizm z toksyn, odtruwają go.
Porzeczkę czerwoną należy spożywać, gdy cierpimy z powodu schorzeń takich jak: reumatyzm czy niestrawność, kolki lub migreny. Czerwone porzeczki regulują perystaltykę.
Czerwone porzeczki łagodzą również bóle menstruacyjne i skurcze, które tym bólom towarzyszą. Dzięki dużej zawartości pektyn, owoce te hamują wchłaniane cukru przez krwiobieg. Jeśli masz trądzik - zastosuj maseczkę z czerwonej porzeczki - na pewno pomoże!
Zdjęcie: Fotolia
Czarne porzeczki
Te owoce są prawdziwą bombą witaminową. Wystarczy zjeść zaledwie 100 gramów tych owoców, by dwukrotnie pokryć zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C. W czarnej porzeczce znajdują się kwasy fenolowe oraz flawonoidy. Oprócz witaminy C zawierają również witaminy B1, B2, B6, PP, K i prowitaminę A.
W składzie czarnych porzeczek znajdziemy także m. in. cynk, chlor, żelazo, mangan, molibden, bor, jod, kobalt. Dzięki pektynom możemy obniżyć poziom cholesterolu w organizmie i zapobiec miażdżycy. Pektyny zwalniają także wchłanianie cukru - to z kolei ważna informacja dla diabetyków.
Pektyny chronią także przed kamicą nerkową i usuwają z naszego organizmu toksyny, oczyszczają go. Owoce czarnej porzeczki dzięki witaminie A hamują rozwój niektórych chorób oczu.
Jeśli Twoje rany trudno się goją, okłady z liści czarnej porzeczki będą bardzo wskazane! Liście czarnej porzeczki wykazują działają grzybobójczo i bakteriobójczo. Napar z liści z tych owoców wskazany jest w infekcjach układu moczowego oraz przy dolegliwościach żołądkowych.
Jak przygotować napar z liści czarnej porzeczki?
Należy łyżeczkę stołową sproszkowanych liści (liście trzeba zebrać, wysuszyć, a następnie sproszkować) zalać wrzątkiem, przykryć, a następnie odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wystarczy przecedzić nasz wywar (można dodać do niego troszkę soku porzeczkowego) i gotowe! Napar pity regularnie będzie oczyszczał nasz organizm.
Zdjęcie: Fotolia
Dowiedzieliście się, jakie właściwości i zastosowanie mają porzeczki. A co można z nich przyrządzić? Zainspirujcie się naszymi przepisami!
Misia5 przygotowała pyszny koktajl z truskawek i mrożonych, czarnych porzeczek. Polecamy spróbować tej pyszności - z pewnością ucieszy podniebienie każdego!
Choć mogłoby się wydawać, że połączenie porzeczek i ryby nie będzie dobrym pomysłem, receptura którą proponuje IwonaDD na pierś w salsie tuńczykowej z czerwoną porzeczką jest dowodem na to, że takie połączenie smakuje... zaskakująco dobrze!
Polędwica wieprzowa z czarną porzeczką to kolejna propozycja obiadowa, którą zachwycą się Twoi domownicy oraz goście. Możesz podawać ją z sypkim ryżem - z pewnością będzie smakowała wyśmienicie!
Doskonałym dopełnieniem obiadu będzie proponowane przez Zewę przepyszne ciasto z czerwoną porzeczką. Proste w przygotowaniu!
Odkryj także przepis na kompot porzeczkowy >>>
Dinah