Jak zrobić sos grzybowy?

Do przygotowania sosu grzybowego potrzebujemy ulubionych grzybów, cebuli, śmietany i przypraw. Zobacz, jak zrobić sos grzybowy bez grudek i jak doprawiać grzyby.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić sos grzybowy?
fot. Adobe
Sos grzybowy to wspaniały dodatek do obiadu. Tłuczone ziemniaki z kotletem mielonym, polane kremowym sosem z leśnym akcentem zasmakują każdemu. Sos grzybowy doskonale pasuje także do makaronu. Dowiedz się, jak przygotować pyszny grzybowy sos! 

Jak zrobić sos grzybowy?

Składniki:
  • 0,5 kg grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml śmietanki kremowej 30%
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • woda
Przygotowanie:
  • Grzyby dokładnie oczyść i opłucz na sicie pod bieżącą wodą, a następnie osusz na ręczniku papierowym. Kapelusze grzybów pokrój w plastry, nóżki posiekaj w kosteczkę.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj,
  • Na głębokiej patelni rozpuść masło z olejem, wrzuć cebulę i krótko smaż.
  • Dodaj grzyby, podsmaż na dużym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Podlej grzyby połową szklanki wody i duś pod przykryciem przez kolejne 5 minut,
  • Następnie wlej słodką śmietankę na patelnię z grzybami i zagotuj na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Sos gotuj jeszcze przez około 2 minuty, aż nieco zgęstnieje, pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  • Zdejmij z ognia.

Jak urozmaicić sos grzybowy?

Sos grzybowy możesz za każdym razem przygotowywać nieco inaczej.
  • Zamiast świeżych grzybów możesz wykorzystać grzyby suszone, które musisz dzień wcześniej namoczyć w przegotowanej, ostudzonej wodzie.
  • Oprócz cebuli możesz dodać do niego także ząbek lub dwa posiekanego czosnku.
  • Ciekawym dodatkiem będzie też sok z połowy cytryny, który sprawi, że sos będzie bardziej orzeźwiający.
  • Dodatek przypraw takich jak liść laurowy, ziele angielskie, czy jałowiec sprawi, że sos zyska wyjątkowy aromat.