Sos grzybowy to wspaniały dodatek do obiadu. Tłuczone ziemniaki z kotletem mielonym, polane kremowym sosem z leśnym akcentem zasmakują każdemu. Sos grzybowy doskonale pasuje także do makaronu. Dowiedz się, jak przygotować pyszny grzybowy sos!
Jak zrobić sos grzybowy?
Składniki:- 0,5 kg grzybów
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 100 ml śmietanki kremowej 30%
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- posiekana natka pietruszki
- woda
- Grzyby dokładnie oczyść i opłucz na sicie pod bieżącą wodą, a następnie osusz na ręczniku papierowym. Kapelusze grzybów pokrój w plastry, nóżki posiekaj w kosteczkę.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj,
- Na głębokiej patelni rozpuść masło z olejem, wrzuć cebulę i krótko smaż.
- Dodaj grzyby, podsmaż na dużym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Podlej grzyby połową szklanki wody i duś pod przykryciem przez kolejne 5 minut,
- Następnie wlej słodką śmietankę na patelnię z grzybami i zagotuj na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Sos gotuj jeszcze przez około 2 minuty, aż nieco zgęstnieje, pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Zdejmij z ognia.
Jak urozmaicić sos grzybowy?
Sos grzybowy możesz za każdym razem przygotowywać nieco inaczej.- Zamiast świeżych grzybów możesz wykorzystać grzyby suszone, które musisz dzień wcześniej namoczyć w przegotowanej, ostudzonej wodzie.
- Oprócz cebuli możesz dodać do niego także ząbek lub dwa posiekanego czosnku.
- Ciekawym dodatkiem będzie też sok z połowy cytryny, który sprawi, że sos będzie bardziej orzeźwiający.
- Dodatek przypraw takich jak liść laurowy, ziele angielskie, czy jałowiec sprawi, że sos zyska wyjątkowy aromat.