Sos czosnkowy stanowi świetny dodatek do wielu dań, np. do pizzy czy potraw grillowanych. Nierzadko jest wykorzystywany jako dip do sałatek typu gyros.
Sos czosnkowy z jogurtu greckiego
Gęsty sos czosnkowy można uzyskać, przyrządzając go na bazie jogurtu greckiego:
Jak przygotować sos czosnkowy ze śmietany
Zamiennikiem jogurtu greckiego jest kwaśna śmietana. Aby przyrządzić sos czosnkowy z jej wykorzystaniem, potrzebne są również ząbki czosnku, majonez, odrobina cukru, sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Sos przygotowuje się podobnie jak na bazie jogurtu greckiego, tylko z uwzględnieniem innych składników.
Sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego
Sos czosnkowy z powodzeniem można także przyrządzić na bazie jogurtu naturalnego. Jego przygotowanie wygląda bardzo podobnie jak w przypadku poprzednich – przeciśnięty przez praskę czosnek łączy się z jogurtem i doprawia solą, cukrem, majonezem i chrzanem.
Jak zagęścić przygotowany sos czosnkowy
W celu zagęszczenia domowego sosu czosnkowego dodaje się do niego rozmaite składniki.
Do czego dodać sos czosnkowy
Sos czosnkowy jest jednym z bardziej lubianych dodatków do różnych potraw. Najczęściej stosuje się go do smarowania pizzy lub kebabów. Stanowi smaczne uzupełnienie do dań z grilla oraz szaszłyków. Wykorzystywany jest również w formie dipów do sałatek lub pokrojonych w paseczki warzyw.
Sos czosnkowy z jogurtu greckiego
Gęsty sos czosnkowy można uzyskać, przyrządzając go na bazie jogurtu greckiego:
- Potrzebnymi składnikami są: jogurt grecki, ząbki czosnku, cukier, sól, majonez oraz chrzan.
- Czosnek należy wycisnąć przez praskę.
- Następnie dodaje się do niego: sól, cukier, majonez i chrzan.
- Całość dokładnie się uciera.
- Na koniec do połączonych składników dodaje się gęsty jogurt grecki.
- Wszystko należy starannie wymieszać.
Jak przygotować sos czosnkowy ze śmietany
Zamiennikiem jogurtu greckiego jest kwaśna śmietana. Aby przyrządzić sos czosnkowy z jej wykorzystaniem, potrzebne są również ząbki czosnku, majonez, odrobina cukru, sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Sos przygotowuje się podobnie jak na bazie jogurtu greckiego, tylko z uwzględnieniem innych składników.
Sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego
Sos czosnkowy z powodzeniem można także przyrządzić na bazie jogurtu naturalnego. Jego przygotowanie wygląda bardzo podobnie jak w przypadku poprzednich – przeciśnięty przez praskę czosnek łączy się z jogurtem i doprawia solą, cukrem, majonezem i chrzanem.
Jak zagęścić przygotowany sos czosnkowy
W celu zagęszczenia domowego sosu czosnkowego dodaje się do niego rozmaite składniki.
- Jedną z metod na zwiększenie gęstości sosu jest dodanie do niego siemienia lnianego w ziarenkach lub w proszku. Składnik ten ma neutralny charakter, dzięki czemu nie zmieni smaku sosu.
- Sos czosnkowy można również zagęścić dodatkiem tartego żółtego sera, ugotowanym na twardo jajkiem, naturalnym serkiem homogenizowanym lub twarożkiem.
Do czego dodać sos czosnkowy
Sos czosnkowy jest jednym z bardziej lubianych dodatków do różnych potraw. Najczęściej stosuje się go do smarowania pizzy lub kebabów. Stanowi smaczne uzupełnienie do dań z grilla oraz szaszłyków. Wykorzystywany jest również w formie dipów do sałatek lub pokrojonych w paseczki warzyw.