Jak zagęścić sos czosnkowy?

Sos czosnkowy można zagęścić przez dodatek różnych składników: siemienia lnianego lub naturalnego homogenizowanego serka. Te produkty nie zmienią smaku sosu czosnkowego.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zagęścić sos czosnkowy?
fot. Fotolia
Sos czosnkowy stanowi świetny dodatek do wielu dań, np. do pizzy czy potraw grillowanych. Nierzadko jest wykorzystywany jako dip do sałatek typu gyros.

Sos czosnkowy z jogurtu greckiego

Gęsty sos czosnkowy można uzyskać, przyrządzając go na bazie jogurtu greckiego:
  • Potrzebnymi składnikami są: jogurt grecki, ząbki czosnku, cukier, sól, majonez oraz chrzan.
  • Czosnek należy wycisnąć przez praskę.
  • Następnie dodaje się do niego: sól, cukier, majonez i chrzan.
  • Całość dokładnie się uciera.
  • Na koniec do połączonych składników dodaje się gęsty jogurt grecki.
  • Wszystko należy starannie wymieszać.

Jak przygotować sos czosnkowy ze śmietany

Zamiennikiem jogurtu greckiego jest kwaśna śmietana. Aby przyrządzić sos czosnkowy z jej wykorzystaniem, potrzebne są również ząbki czosnku, majonez, odrobina cukru, sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Sos przygotowuje się podobnie jak na bazie jogurtu greckiego, tylko z uwzględnieniem innych składników.

Sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego

Sos czosnkowy z powodzeniem można także przyrządzić na bazie jogurtu naturalnego. Jego przygotowanie wygląda bardzo podobnie jak w przypadku poprzednich – przeciśnięty przez praskę czosnek łączy się z jogurtem i doprawia solą, cukrem, majonezem i chrzanem.

Jak zagęścić przygotowany sos czosnkowy

W celu zagęszczenia domowego sosu czosnkowego dodaje się do niego rozmaite składniki.
  • Jedną z metod na zwiększenie gęstości sosu jest dodanie do niego siemienia lnianego w ziarenkach lub w proszku. Składnik ten ma neutralny charakter, dzięki czemu nie zmieni smaku sosu.
  • Sos czosnkowy można również zagęścić dodatkiem tartego żółtego sera, ugotowanym na twardo jajkiem, naturalnym serkiem homogenizowanym lub twarożkiem.

Do czego dodać sos czosnkowy

Sos czosnkowy jest jednym z bardziej lubianych dodatków do różnych potraw. Najczęściej stosuje się go do smarowania pizzy lub kebabów. Stanowi smaczne uzupełnienie do dań z grilla oraz szaszłyków. Wykorzystywany jest również w formie dipów do sałatek lub pokrojonych w paseczki warzyw.