Jedzmy czosnek na zdrowie!

  • 3

Zimą nasza odporność spada i jesteśmy narażeni na przeziębienia i złe samopoczucie. Jak sobie z nimi radzić? Profilaktycznym lekarstwem okaże się czosnek, który jest prawdziwą bombą witaminową. Jak wykorzystać go w kuchni, do jakich dań pasuje? Sprawdźcie!

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Jedzmy czosnek na zdrowie!
fot. Fotolia
SKĄD WZIĄŁ SIĘ CZOSNEK?

Czosnek to przyprawa, która już na dobre zagościła w kuchniach całego świata i jest jedną z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni! 

Skąd pochodzi czosnek? Znany był już w starożytnym Egipcie, gdzie spożywali go budowniczy piramid, którzy chcieli zapewnić sobie siłę i zdrowie. W średniowieczu czosnek nazywany był szlachetną cebulą i stosowany jako lekarstwo i amulet chroniący przed złymi mocami.

Jak głosi arabska legenda, czosnek wyrósł z odciśniętej stopy diabła, kiedy to opuszczał on Eden!  Wbrew temu mitowi, za ojczyznę czosnku uważa się Azję, gdzie sprzyjający klimat umożliwił jego wzrost. Obecnie ten aromatyczny rarytas hodowany jest we Włoszech i południowej Francji, w Kalifornii oraz na całym obszarze Śródziemnomorskim.

LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI

Czosnek należy do najbardziej rozpowszechnionych leczniczych roślin na świecie. Dlaczego cieszy się, aż tak dużym powodzeniem? Jest naturalnym antybiotykiem hamującym rozwój bakterii, środkiem pomocnym w problemach układu pokarmowego, preparatem zwalczającym infekcje, a także obniżającym ciśnienie krwi!

Zupa czosnkowa Masło czosnkowe Krewetki z czosnkiem

Zdjęcia: Fotolia

To co najcenniejsze w czosnku to zawarte w nim olejki eteryczne bogate w allicynę i siarczki – odpowiedzialne za ostry i intensywny smak tej rośliny. W tych niepozornych ząbkach kryją się również związki flawonoiodowe, saponiny, cukry, związki śluzowe i oczywiście witaminy z grupy B, A, PP, C, a także potas, wapń, siarka i magnez!

KULINARNE SPOSOBY NA CZOSNEK

Najkorzystniej dla zdrowia jest zjadać czosnek surowy, lecz ze względu na jego intensywny zapach, w takiej postaci nie jest on zbyt lubiany. Przysmak ten dodajemy wiec do dań mięsnych, potraw jednogarnkowych, zup, a także szybkich przekąsek.

Czosnek to przyprawa, która wręcz idealnie komponuje się z makaronem czy ryżem. Masło czosnkowe, które możemy przyrządzić samodzielnie lub kupić w sklepie wspaniale komponuje się z pieczywem, rybami i owocami morza - ślimakami, małżami oraz pieczonymi lub wędzonymi mięsami.

Czosnek doskonale pasuje też w daniach z dziczyzny! Mięso tego rodzaju znacznie zyska na smaku i aromacie, jeśli pod jego skórką umieścimy kilka plasterków czosnku. Startym na tarce czosnkiem możecie doprawić dipy i dressingi!

NASZE PRZYSMAKI Z CZOSNKIEM

Czosnek to niezbędny element wielu dań, zarówno tradycyjnych jaki i tych nowoczesnych. Jeśli chcecie kulinarnie zaskoczyć swoje podniebienia, koniecznie zasmakujcie kurczaka w sosie serowym z czosnkiem i bazylią! Aromat tego dania rozejdzie się po całym domu sprawiając, że nawet przeciwnicy czosnku skuszą się na tą znakomitą i pyszną potrawę!

Smakowitą przekąską dodającą sił, energii i witamin będzie surówka z pekinki, marchewki i jabłka z czosnkiem - koniecznie przygotujcie ją w domu - to samo zdrowie!

Grzanki z czosnkiem
Zdjęcie: Fotolia

Czosnek to nie tylko zdrowy, ale i smaczny dodatek do wielu potraw. Czekamy na Wasze opinie na jego temat oraz na przepisy z nim w roli głównej. Pamiętajcie, że każdy dodany przez Was przepis nagrodzony zostanie wirtualami wymiennymi na nagrody!