WSPÓŁPRACA REKLAMOWA

Wkręć się w letnie żelowanie. Jak przygotować przepyszny chutney z mango i chilli – dosłownie w 3 minuty? Sprawdź!

Dżemy i konfitury to wspomnienie lata zamknięte w słoiku. Domowe, własnoręcznie przygotowane najlepiej smakują jesienią i zimą. Teraz przetwory możesz zrobić szybciej i dużo prościej. Jak?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Wkręć się w letnie żelowanie. Jak przygotować przepyszny chutney z mango i chilli – dosłownie w 3 minuty? Sprawdź!
Letnie miesiące to dla wielu z nas synonim przygotowywania przetworów na chłodniejsze dni. W Polsce królują jabłka, truskawki, maliny, wiśnie czy gruszki. To one umilają nam jesienno-zimowe wieczory i przypominają wakacyjne chwile. 

W najnowszej akcji Wkręć się w letnie żelowanie, marka Diamant udowadnia, że nie ma nic lepszego niż domowe przetwory. Są pyszne, mają dobry skład, napawają dumą i dają dużo radości. Teraz dzięki cukrom żelującym przetwory wykonasz jeszcze szybciej. Poznaj przepis na hutney z mango i chilli, który wykonasz w zaledwie 3 minuty.



Ekspresowy chutney z mango i chilli

Idealny do grillowanych mięs, wędlin, kanapek i wielu innych przysmaków. W roli głównej cukier żelujący Diamant 3:1, dzięki któremu konfitura zagęszcza się naturalnie, a ty nie tracisz czasu na żmudne mieszanie. 

Składniki:
  • 2 duże mango
  • 1 cytryna
  • 1 papryczka chili
  • opakowanie cukru Żelującego Diamant 3:1
Przygotowanie:
  1. 
Obierz i pokrój mango
  2. 
Dodaj sok z cytryny oraz posiekane chili 

  3. Dosyp Cukier Żelujący Diamant 3:1 

  4. Gotuj 3 minuty, cały czas mieszając

  5. Przełóż do słoiczków i smacznego! Twój dżem jest już gotowy do spożycia!



Pierwsze żelowanie? Zobacz, jak przygotować się do wykonania domowych przetworów

1. Wybierz odpowiedni cukier


To właśnie on nada słodycz oraz doskonałą konsystencję. W ofercie Diamant do żelowania znajdziesz aż 4 świetne produkty:
  1. Konfitur-FIX do konfitur i dżemów
  2. Cukier żelujący 2:1 do średnio słodkich przetworów
  3. Cukier żelujący 3:1 do wytrawnych przetworów
  4. Cukier żelujący 1:1 do słodkich przetwodów
Jeśli przygotowujesz przetwory dla dzieci, wybierz 2:1 lub 1:1, czyli produkty Diamant bez konserwantów. 

2. Przygotuj owoce

Wybierz swoje ulubione. Te, które leżały dłużej i są bardziej dojrzałe, wykorzystaj do powideł. Owoce (a także warzywa) powinny być umyte, pokrojone i bez śladów pleśni. 

3. Nie zapomnij o słoikach 

Dokładnie je umyj i wyparz (słoiki włóż do garnka z wodą i gotuj około 20 minut). Co ważne, słoiki z przetworami na bazie z cukru żelującego Diamant nie wymagają pasteryzacji. 

4. Znajdź przepis

Poszukaj go w zeszycie mamy czy babci. To tam najczęściej znajduje się cała gama cudownych kulinarnych zaklęć. Możesz też zajrzeć na https://www.diamant.pl/wkrec-sie-w-letnie-zelowanie i wybrać ulubiony smak. 

5. Etykiety

Zrób je własnoręcznie lub zamów online. Etykiety dokładnie opisz nazwą przetworu, rodzaj owoców oraz datę jego przygotowania.


 

Konkurs marki Diamant i SMEG

Jeśli szukasz podobnych, sprawdzonych, ale i niecodziennych przepisów – wejdź na https://www.diamant.pl/wkrec-sie-w-letnie-zelowanie. Aktualnie trwa megakonkurs, w którym do wygrania pastelowe AGD od SMEG! Podziel się przepisem i wygraj kultowy sprzęt kuchenny SMEG lub słodki zestaw!