Letnie miesiące to dla wielu z nas synonim przygotowywania przetworów na chłodniejsze dni. W Polsce królują jabłka, truskawki, maliny, wiśnie czy gruszki. To one umilają nam jesienno-zimowe wieczory i przypominają wakacyjne chwile.
W najnowszej akcji Wkręć się w letnie żelowanie, marka Diamant udowadnia, że nie ma nic lepszego niż domowe przetwory. Są pyszne, mają dobry skład, napawają dumą i dają dużo radości. Teraz dzięki cukrom żelującym przetwory wykonasz jeszcze szybciej. Poznaj przepis na hutney z mango i chilli, który wykonasz w zaledwie 3 minuty.
W najnowszej akcji Wkręć się w letnie żelowanie, marka Diamant udowadnia, że nie ma nic lepszego niż domowe przetwory. Są pyszne, mają dobry skład, napawają dumą i dają dużo radości. Teraz dzięki cukrom żelującym przetwory wykonasz jeszcze szybciej. Poznaj przepis na hutney z mango i chilli, który wykonasz w zaledwie 3 minuty.
Ekspresowy chutney z mango i chilli
Idealny do grillowanych mięs, wędlin, kanapek i wielu innych przysmaków. W roli głównej cukier żelujący Diamant 3:1, dzięki któremu konfitura zagęszcza się naturalnie, a ty nie tracisz czasu na żmudne mieszanie.
Składniki:
Składniki:
- 2 duże mango
- 1 cytryna
- 1 papryczka chili
- opakowanie cukru Żelującego Diamant 3:1
Przygotowanie:
- Obierz i pokrój mango
- Dodaj sok z cytryny oraz posiekane chili
- Dosyp Cukier Żelujący Diamant 3:1
- Gotuj 3 minuty, cały czas mieszając
- Przełóż do słoiczków i smacznego! Twój dżem jest już gotowy do spożycia!
Pierwsze żelowanie? Zobacz, jak przygotować się do wykonania domowych przetworów
1. Wybierz odpowiedni cukier
To właśnie on nada słodycz oraz doskonałą konsystencję. W ofercie Diamant do żelowania znajdziesz aż 4 świetne produkty:
- Konfitur-FIX do konfitur i dżemów
- Cukier żelujący 2:1 do średnio słodkich przetworów
- Cukier żelujący 3:1 do wytrawnych przetworów
- Cukier żelujący 1:1 do słodkich przetwodów
Jeśli przygotowujesz przetwory dla dzieci, wybierz 2:1 lub 1:1, czyli produkty Diamant bez konserwantów.
2. Przygotuj owoce
Wybierz swoje ulubione. Te, które leżały dłużej i są bardziej dojrzałe, wykorzystaj do powideł. Owoce (a także warzywa) powinny być umyte, pokrojone i bez śladów pleśni.
3. Nie zapomnij o słoikach
Dokładnie je umyj i wyparz (słoiki włóż do garnka z wodą i gotuj około 20 minut). Co ważne, słoiki z przetworami na bazie z cukru żelującego Diamant nie wymagają pasteryzacji.
4. Znajdź przepis
Poszukaj go w zeszycie mamy czy babci. To tam najczęściej znajduje się cała gama cudownych kulinarnych zaklęć. Możesz też zajrzeć na https://www.diamant.pl/wkrec-sie-w-letnie-zelowanie i wybrać ulubiony smak.
5. Etykiety
Zrób je własnoręcznie lub zamów online. Etykiety dokładnie opisz nazwą przetworu, rodzaj owoców oraz datę jego przygotowania.
Konkurs marki Diamant i SMEG
Jeśli szukasz podobnych, sprawdzonych, ale i niecodziennych przepisów – wejdź na https://www.diamant.pl/wkrec-sie-w-letnie-zelowanie. Aktualnie trwa megakonkurs, w którym do wygrania pastelowe AGD od SMEG! Podziel się przepisem i wygraj kultowy sprzęt kuchenny SMEG lub słodki zestaw!