Przepis na 4 porcje:
- 50 dag ugotowanego i obranego bobu
- 2 pokrojone w kostkę szalotki
- 16 plastrów chudego bekonu
- posiekany pęczek młodego szczypioru
- garść kiełków groszku cukrowego
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
Sos:
- 4 łyżki oleju arachidowego
- łyżka miodu gryczanego
- sok z 1/2 cytryny
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- kilka listków świeżej mięty
- sól morska
- świeżo zmielony czarny
- pieprz do smaku
1. Pieczenie bekonu
Składniki sosu wymieszaj. Plastry bekonu zrumień na suchej patelni, zachowaj wytopiony z nich tłuszcz.
2. Podsmażenie szalotki
Szalotkę obierz, pokrój drobno, po czym podsmaż na tłuszczu pozostałym z pieczenia boczku, ostudź.
3. Przygotowanie sałatki
Bób przełóż do miski, dodaj szalotki, słonecznik, szczypiorek i kiełki. Polej sosem i podawaj z chipsami z bekonu.
Cztery pomysły na bób
Pojawia się w naszej kuchni głównie w okresie zbiorów, a mrożony jest przecież dostępny nawet zimą. Zwykle gotujemy go po prostu w osolonej wodzie – taki też jest pyszny, ale potencjał bobu na pewno warto lepiej wykorzystać.
Smażony z kurkami: 50 dag bobu ugotuj w osolonej wodzie, obierz. Na 2 łyżkach oliwy zeszklij 2 dymki, wrzuć 25 dag pokrojonych kurek, podsmaż, mieszając. Wymieszaj z bobem, dopraw solą i pieprzem.
Pasta do pieczywa:
25 dag ugotowanego, obranego bobu zmiksuj z 3 łyżkami twarożku, zeszkloną na oliwie małą cebulą,
2 ząbkami czosnku. Dodaj nieco oliwy, dopraw solą, pieprzem. Do pasty możesz też dodać np. kapary lub jajko na twardo.
Zupa krem: 60 dag bobu ugotuj, obierz. Na 2 łyżkach oliwy podsmaż posiekaną cebulę i 3 ząbki czosnku, wlej 1,2 l bulionu, szklankę śmietany, dodaj bób. Zmiksuj, dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Zagotuj. n Nadzienie do indyka lub kurczaka (na ok. 1 kg mięsa): szklankę kuskusu zalej 2 szklankami wrzącego bulionu warzywnego, odstaw do napęcznienia. Wymieszaj z 50 dag ugotowanego i obranego bobu, 2 posiekanymi paprykami podsmażonymi na oliwie z małą cebulą. Ostudź, dodaj 5 dag startego parmezanu, dopraw solą i pieprzem.
Robert Sowa, mistrz kuchni, autor książek kulinarnych, juror prestiżowych konkursów, laureat wielu nagród. Już wkrótce zaprasza do swojej autorskiej restauracji „Sowa & przyjaciele”.
Tekst: Robert Grotkowski. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: A. Rogalski
- 50 dag ugotowanego i obranego bobu
- 2 pokrojone w kostkę szalotki
- 16 plastrów chudego bekonu
- posiekany pęczek młodego szczypioru
- garść kiełków groszku cukrowego
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
Sos:
- 4 łyżki oleju arachidowego
- łyżka miodu gryczanego
- sok z 1/2 cytryny
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- kilka listków świeżej mięty
- sól morska
- świeżo zmielony czarny
- pieprz do smaku
1. Pieczenie bekonu
Składniki sosu wymieszaj. Plastry bekonu zrumień na suchej patelni, zachowaj wytopiony z nich tłuszcz.
2. Podsmażenie szalotki
Szalotkę obierz, pokrój drobno, po czym podsmaż na tłuszczu pozostałym z pieczenia boczku, ostudź.
3. Przygotowanie sałatki
Bób przełóż do miski, dodaj szalotki, słonecznik, szczypiorek i kiełki. Polej sosem i podawaj z chipsami z bekonu.
Cztery pomysły na bób
Pojawia się w naszej kuchni głównie w okresie zbiorów, a mrożony jest przecież dostępny nawet zimą. Zwykle gotujemy go po prostu w osolonej wodzie – taki też jest pyszny, ale potencjał bobu na pewno warto lepiej wykorzystać.
Smażony z kurkami: 50 dag bobu ugotuj w osolonej wodzie, obierz. Na 2 łyżkach oliwy zeszklij 2 dymki, wrzuć 25 dag pokrojonych kurek, podsmaż, mieszając. Wymieszaj z bobem, dopraw solą i pieprzem.
Pasta do pieczywa:
25 dag ugotowanego, obranego bobu zmiksuj z 3 łyżkami twarożku, zeszkloną na oliwie małą cebulą,
2 ząbkami czosnku. Dodaj nieco oliwy, dopraw solą, pieprzem. Do pasty możesz też dodać np. kapary lub jajko na twardo.
Zupa krem: 60 dag bobu ugotuj, obierz. Na 2 łyżkach oliwy podsmaż posiekaną cebulę i 3 ząbki czosnku, wlej 1,2 l bulionu, szklankę śmietany, dodaj bób. Zmiksuj, dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Zagotuj. n Nadzienie do indyka lub kurczaka (na ok. 1 kg mięsa): szklankę kuskusu zalej 2 szklankami wrzącego bulionu warzywnego, odstaw do napęcznienia. Wymieszaj z 50 dag ugotowanego i obranego bobu, 2 posiekanymi paprykami podsmażonymi na oliwie z małą cebulą. Ostudź, dodaj 5 dag startego parmezanu, dopraw solą i pieprzem.
Robert Sowa, mistrz kuchni, autor książek kulinarnych, juror prestiżowych konkursów, laureat wielu nagród. Już wkrótce zaprasza do swojej autorskiej restauracji „Sowa & przyjaciele”.
Tekst: Robert Grotkowski. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: A. Rogalski