Zupa szczawiowa najlepiej smakuje przygotowana ze świeżego szczawiu. Zimą niestety nie mamy możliwości zebrania go. Dlatego warto latem zrobić zapas szczawiu na zimę. Szczaw możemy przygotować na dwa sposoby:
*Pierwszy bez gotowania. Wystarczy, że mocno ugniatamy w słoikach oczyszczony i osuszony szczaw przemieszany ze sporą ilością soli.
*Drugi sposób polega na pokrojeniu szczawiu i umieszczeniu go w naczyniu. Następnie posypujemy solą i gdy puści sok układamy go ciasno w słoiczkach. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy.
*Pierwszy bez gotowania. Wystarczy, że mocno ugniatamy w słoikach oczyszczony i osuszony szczaw przemieszany ze sporą ilością soli.
*Drugi sposób polega na pokrojeniu szczawiu i umieszczeniu go w naczyniu. Następnie posypujemy solą i gdy puści sok układamy go ciasno w słoiczkach. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy.