1. Ośmiornicę dusimy na wolnym ogniu bardzo długo, bo aż około 1,5 godziny. Możemy użyć do tego czerwonego wina. Uduszoną można jeszcze dodatkowo obsmażyć.
2. Krewetek nie gotuje się dłużej niż 3 minuty . Gotowane dłużej-twardnieją. Kraby i mule również źle znoszą wysoką temperaturę.
3. Ostrygi i małże warto kupować świeże, krewetki - bezpieczniej jest kupować mrożone.
4. Małże muszą być żywe. Możemy to sprawdzić uderzając lekko w skorupkę. Jeśli się zamknie - małż nadaje się do jedzenia. Jeśli zaś pozostanie otwarty-małż jest martwy i przy tym niejadalny.
2. Krewetek nie gotuje się dłużej niż 3 minuty . Gotowane dłużej-twardnieją. Kraby i mule również źle znoszą wysoką temperaturę.
3. Ostrygi i małże warto kupować świeże, krewetki - bezpieczniej jest kupować mrożone.
4. Małże muszą być żywe. Możemy to sprawdzić uderzając lekko w skorupkę. Jeśli się zamknie - małż nadaje się do jedzenia. Jeśli zaś pozostanie otwarty-małż jest martwy i przy tym niejadalny.