Jak zrobić paschę?

Do przygotowania paschy potrzebujemy twarogu, żółtek, cukru, śmietany, masła i bakalii. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić paschę?
fot. Fotolia
Pascha to tradycyjny słodki przepis, który powinien znaleźć się na każdym Wielkanocnym stole. Jego przygotowanie wbrew przekonaniom nie jest skomplikowany.

Czego potrzeba do przygotowania paschy?
  • ½ kg tłustego twarogu
  • 3 żółtka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 130ml słodkiej śmietany
  • 120g masła
  • 150 g bakalii (migdały, orzechy laskowe, rodzynki, suszone śliwki, morele, figi, kandyzowana papaja, skórki z cytryny, pomarańczy do wyboru)
Jak zrobić paschę?
  • Dwukrotnie mielimy twaróg.
  • Orzechy wkładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy  na co najmniej 5 min, obieramy  ze skórki, suszymy i siekamy.
  • Suszone owoce zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy na kilkanaście minut, osączamy i siekamy.
  • Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Dalej miksując dodajemy śmietanę.
  • Naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną wkładamy do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami.
  • Ubijamy ok. 10 minut aż masa zacznie gęstnieć.
  • Naczynie z ubitymi jajkami zdejmujemy z ognia i dalej miksując, dodajemy porcjami miękkie masło i twaróg.
  • Na końcu dodajemy orzechy, suszone i kandyzowane owoce.
  • Masę przekładamy do miski wyłożonej gazą.
  • Wstawiamy do lodówki na 12 godz.
  • Po tym czasie odwracamy na talerz, ściągamy gazę i dekorujemy.
Jak udekorować paschę?

Wielkanocna pascha powinna być pięknie udekorowana.
Dekorujemy ją:
  • Suszonymi owocami- żurawina, morele, figi, śliwki, czy rodzynki.
  • Orzechami- migdały, nerkowce, pistacje orzechy laskowe, włoskie, czy brazylijskie.
  • Kandyzowanymi owocami- papaja, skórka pomarańczy i cytryny.
  • Polewą czekoladową- gorzką, mleczną, białą.
  • Listkami mięty, czy melisy.