Pascha to tradycyjny słodki przepis, który powinien znaleźć się na każdym Wielkanocnym stole. Jego przygotowanie wbrew przekonaniom nie jest skomplikowany.
Czego potrzeba do przygotowania paschy?
Wielkanocna pascha powinna być pięknie udekorowana.
Dekorujemy ją:
Czego potrzeba do przygotowania paschy?
- ½ kg tłustego twarogu
- 3 żółtka
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 130ml słodkiej śmietany
- 120g masła
- 150 g bakalii (migdały, orzechy laskowe, rodzynki, suszone śliwki, morele, figi, kandyzowana papaja, skórki z cytryny, pomarańczy do wyboru)
- Dwukrotnie mielimy twaróg.
- Orzechy wkładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy na co najmniej 5 min, obieramy ze skórki, suszymy i siekamy.
- Suszone owoce zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy na kilkanaście minut, osączamy i siekamy.
- Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
- Dalej miksując dodajemy śmietanę.
- Naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną wkładamy do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami.
- Ubijamy ok. 10 minut aż masa zacznie gęstnieć.
- Naczynie z ubitymi jajkami zdejmujemy z ognia i dalej miksując, dodajemy porcjami miękkie masło i twaróg.
- Na końcu dodajemy orzechy, suszone i kandyzowane owoce.
- Masę przekładamy do miski wyłożonej gazą.
- Wstawiamy do lodówki na 12 godz.
- Po tym czasie odwracamy na talerz, ściągamy gazę i dekorujemy.
Wielkanocna pascha powinna być pięknie udekorowana.
Dekorujemy ją:
- Suszonymi owocami- żurawina, morele, figi, śliwki, czy rodzynki.
- Orzechami- migdały, nerkowce, pistacje orzechy laskowe, włoskie, czy brazylijskie.
- Kandyzowanymi owocami- papaja, skórka pomarańczy i cytryny.
- Polewą czekoladową- gorzką, mleczną, białą.
- Listkami mięty, czy melisy.