W zależności od tego, z jakimi przyprawami mamy do czynienia musimy odpowiednio z nimi postępować.
Suszone zioła przechowujemy po prostu w suchym miejscu - warto, aby były zamknięte, żeby nie straciły swojego aromatu.
Jeśli są to rośliny przyprawowe - warto skropić je wodą, włożyć do foliowej torebki i trzymać w chłodnym miejscu - optymalnie w lodówce.
Jeśli mamy do czynienia z rośliną korzeniową, jak chociażby imbir, powinniśmy zawinąć go w folię aluminiową i włożyć do lodówki.
Korzenie roślin przyprawowych obieramy bezpośrednio przed uzyciem, a jeśli wymagają krojenia - używamy deski szklanej lub z plastiku - drewniana wchłonie część soku, a tym samym pozbawi go przyprawę.
Suszone zioła przechowujemy po prostu w suchym miejscu - warto, aby były zamknięte, żeby nie straciły swojego aromatu.
Jeśli są to rośliny przyprawowe - warto skropić je wodą, włożyć do foliowej torebki i trzymać w chłodnym miejscu - optymalnie w lodówce.
Jeśli mamy do czynienia z rośliną korzeniową, jak chociażby imbir, powinniśmy zawinąć go w folię aluminiową i włożyć do lodówki.
Korzenie roślin przyprawowych obieramy bezpośrednio przed uzyciem, a jeśli wymagają krojenia - używamy deski szklanej lub z plastiku - drewniana wchłonie część soku, a tym samym pozbawi go przyprawę.