Jakie mięso wybrać na grilla?

  • 4

Za oknem coraz cieplej, wielkim krokami zbliża się okres uwielbianego przez wszystkich grillowania! Jakie mięso wybrać i jak je przyrządzić, by było soczyste i aromatyczne? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się wszystkiego!

         
ocena: 5/5 głosów: 8
Jakie mięso wybrać na grilla?

Kiedy aura sprzyja, nabieramy ochoty na grillowanie. Do tego rytuału potrzebny nam jest tylko odpowiedni sprzęt i ulubione produkty! Węgiel drzewny lub brykiet używany do rozpalenia, mocno się nagrzewa dzięki czemu na grillu usmażyć można wszystko na co mamy ochotę. Podstawowym produktem  wykorzystywanym do grillowania jest mięso. Może to być karkówka, schab, żeberka, boczek, drób, a nawet ryby!

Aby potrawa z rusztu nabrała wyrazistego smaku i aromatu, warto ją wcześniej zamarynować. Sztuka mięsa zasmakuje doskonale jeśli przetrzymamy ją w zalewie z czerwonego lub białego wina, oliwie z dodatkiem ziół, sosie sojowym, soku z cytryny, miodzie, tabasco lub koncentracie pomidorowym. Składniki marynaty powinny być dobrane do rodzaju mięsa - mięso wieprzowe czy wołowe zostawiamy w marynacie na całą noc, drób i ryby potrzebują do zmiękczenia tylko kilku godzin takiej kąpieli.

Oto kilka propozycji idealnych na pierwsze grillowanie tego roku. Zapraszamy!

Wspaniały kąsek!

Jeśli chcecie przyrządzić imprezę dla znajomych pod gołym niebem, najlepszym rozwiązaniem będzie grillowanie!  Podczas tego wspaniałego przyjęcia zaserwować możecie znakomity cytrusowy kurczak z oliwkami udostępniony przez bernika. Doskonałe pomysły na zaspokojenie apetytu na wiosenne smakołyki z grilla, ma dla Was także Cukiereczek13! Przyrządzone przez nią tajskie żeberka z grilla i grillowane pałki arbuzowo-musztardowe zrobią furorę na imprezie i staną się obowiązkowymi pozycjami kolejnych zabaw pod chmurką! Koniecznie sprawdźcie również niebanalny przepis redakcyjny na grillowane żeberka, które wyśmienicie zasmakują w towarzystwie pieczonych ziemniaczków lub warzywnej sałatki.

Tajskie żeberka z grilla 
Cytrusowy kurczak z oliwkami
Grillowany kurczak po tajsku Łosoś grillowany z surówką z truskawek i mango

Dla wielbicieli soczystej sztuki mięsa mamy wspaniałą propozycję zewy! Dodany przez nią grillowany karczek musztardowy jest niezwykle pyszny i aromatyczny, a przy tym prosty w przyrządzeniu. Na Waszym ruszcie nie może zabraknąć też delikatnego, grillowanego kurczaka po tajsku! Czekoladka_m urozmaiciła jego smak o czosnek, sos sojowy, brązowy cukier, sok z limonki, ogórek oraz przyprawy.  A może macie ochotę na oryginalną rybę? Nic prostszego! Przyrządźcie łososia grillowanego z surówką z truskawek i mango! Autorka przepisu Bernadetta zadbały, by podawany przez nią przysmak nie tylko doskonale smakował, ale także apetycznie wyglądał!


Grillowane żeberka

Gotowi by rozpocząć sezon na grillowanie? Zbierajcie nasze najlepsze receptury i sprawdźcie jak smakują! Czekamy również na Wasze propozycje najlepszych grillowanych smakołyków. Do dzieła!

                                            

Zobacz inne przepisy na smaczne dania z grilla!