Najczęściej warzy się krem budyniowo-maślany. Przyczyny zwarzonego kremu są różne. Najpierw skupmy się na przyczynach.
1. Wszystkie składniki na krem powinny mieć taką samą temperaturę, czyli temperaturę pokojową. W większości przypadków to właśnie ta przyczyna powoduje, że krem się warzy. Ratowanie zwarzonego kremu.
2. Można utrzeć trochę masła w osobnej misce i dodawać do niego stopniowo zwarzony krem.
3. Miskę ze zwarzonym kremem umieścić nad garnkiem z gotującą się (parującą) wodą lub wstawić miskę z kremem do drugiej miski z gorącą wodą i dalej miksować.
4. Niektórzy dodają troszkę wrzątku do zwarzonej masy i miksują.
5. Inni dodają odrobinę sody oczyszczonej. Ja polecam punkt 1 i 2, sprawdziłam i pomaga doskonale. Sposoby te powodują, że zwarzona masa zamienia się gładką, jednolitą, bez grudek.
1. Wszystkie składniki na krem powinny mieć taką samą temperaturę, czyli temperaturę pokojową. W większości przypadków to właśnie ta przyczyna powoduje, że krem się warzy. Ratowanie zwarzonego kremu.
2. Można utrzeć trochę masła w osobnej misce i dodawać do niego stopniowo zwarzony krem.
3. Miskę ze zwarzonym kremem umieścić nad garnkiem z gotującą się (parującą) wodą lub wstawić miskę z kremem do drugiej miski z gorącą wodą i dalej miksować.
4. Niektórzy dodają troszkę wrzątku do zwarzonej masy i miksują.
5. Inni dodają odrobinę sody oczyszczonej. Ja polecam punkt 1 i 2, sprawdziłam i pomaga doskonale. Sposoby te powodują, że zwarzona masa zamienia się gładką, jednolitą, bez grudek.