Jak zrobić ryż z jabłkami?

Przygotowanie ryżu z jabłkami zajmuje ok. 30 minut. Ryż gotuje się na wodzie lub mleku i miesza z uprażonymi jabłkami. Całość można zapiec w piekarniku, tworząc alternatywę dla tradycyjnych ciast.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić ryż z jabłkami?
fot. Fotolia
Jabłka to składnik wielu ciast i deserów. Oprócz popularnej szarlotki lub jabłek w karmelu dobrze jest sięgnąć po ryż na słodko. Takie danie przygotowuje się błyskawicznie i można je podawać osobom w każdym wieku.

Przepis na ryż z jabłkami


Ryż z jabłkami w wersji podstawowej można przygotować w mniej niż 30 minut. Potrzeba do niego zaledwie kilka składników, które razem tworzą fantastyczną całość!
  • Do przygotowania ryżu z jabłkami będą potrzebne: ryż, jabłka, mleko lub woda, cukier, cynamon i masło.
  • Ryż należy opłukać, by pozbyć się nadmiaru skrobi a następnie ugotować na sypko we wrzącej wodzie lub mleku.
  • W międzyczasie jabłka trzeba obrać, pokroić na mniejsze kawałki i uprażyć z odrobiną masła, cukru i cynamonu. Gdy zaczną się rozpadać – są gotowe.
  • Ugotowany ryż odcedzamy i mieszamy z jabłkami. Całość można udekorować odrobiną cynamonu.
Ważne: Jeśli gotujemy ryż na wodzie, deser można później podać z jogurtem, bitą śmietaną lub twarogiem.

Jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami?


Bogatszą wersją tego deseru z jabłkami jest ryż zapiekany. W takiej formie może śmiało zastąpić szarlotkę, której przygotowanie zajmuje znacznie więcej czasu.
  • Do zrobienia zapiekanego ryżu z jabłkami będą potrzebne: ryż, jabłka, cynamon, woda, cukier, masło i śmietana 30%.
  • Ryż należy opłukać a następnie ugotować na sypko we wrzącej wodzie.
  • Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i prażymy z dodatkiem cukru i cynamonu.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian warstwy z ryżu i jabłek. Ostatnią warstwę jabłek polewamy śmietaną i dopiero nakładamy ryż.
  • Całość należy piec w 180 st. C przez ok. 45 minut. Deser podaje się na gorąco z dodatkiem bitej śmietany lub lodów.

Jak doprawić ryż z jabłkami?


Najpopularniejszą przyprawą jest oczywiście cynamon. Oprócz niego można posłużyć się kardamonem, goździkami oraz wanilią. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie mieszanki przypraw korzennych, jaką wykorzystuje się do pierników.

Jeśli nie chcemy, aby deser wyszedł za słodki, można do niego dodać odrobinę soku z cytryny, limonki lub pomarańczy. Cukier nie jest obowiązkowy – kiedy używamy słodkich jabłek, można całkowicie z niego zrezygnować lub zastąpić miodem, stewią lub dowolnym syropem.

Co dodać do ryżu z jabłkami?


Najpopularniejszym dodatkiem są rodzynki. Oprócz nich z jabłkami i ryżem dobrze komponuje się suszona żurawina, posiekane orzechy, płatki migdałów oraz czekolada. Deser można także urozmaicić poprzez wymieszanie jabłek z makiem lub innymi owocami, np. granatem, gruszkami czy bananami. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie dżemu lub konfitury, np. z owoców dzikiej róży.

Zobacz też jak przygotować jabłka do szarlotki.