
Parówki są uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Niestety nabrały ostatnio złej sławy. Mówi się o tym jakie są tłuste, niezdrowe i z jakich obrzydliwych odpadów są wykonane. Zamiast sięgać po pierwsze lepsze parówki warto trochę poszukać i zaleźć te, które nie zaszkodzą naszemu zdrowiu i sylwetce. Dobra parówka powinna mieć w sobie minimum 70% mięsa, ale nie tego oddzielanego mechanicznie. Warto także uważnie czytać listę składników. Jeśli naliczy się niepokojącą ilośćE 450, E 451 i E 452 (oznaczniki fosforanów) lepiej nie brać takich parówek. Warto zwrócić uwagę na parówki tzw. cielęce, które najczęściej widziały jedynie strzęp cielęciny. Parówki z prawdziwej cielęciny są naprawdę drogie. Lepiej za cenę teoretycznej cielęciny kupić dobre parówki drobiowe.