Twaróg – czy i dlaczego warto jeść

  • 1

Twaróg, to jeden z najpopularniejszych produktów mlecznych dostępnych na sklepowych półkach. Czy warto go jeść? Zapraszam do lektury.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Twaróg – czy i dlaczego warto jeść
fot. Fotolia

Twaróg ma niezwykle wysoką wartość odżywczą. Jest inaczej nazywany białym serem i stanowi fundamentalny składnik we wszelkich rodzajach diet proteinowych, dedykowanych np. sportowcom, czy rekonwalescentom. Ten zdrowy i pożywny składnik, jest także tani i można go spożywać na bardzo wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej.

Twaróg jest produktem mlecznym, więc kryje w sobie całe dobrodziejstwo tego białego napoju. Na sklepowych półkach znajdziemy twaróg tłusty, półtłusty i chudy, należy jednak pamiętać, że wartość odżywcza twarogu uzależniona jest od ilości tłuszczu, zatem im chudszy, tym mniej wartości odżywczych posiada. Nie powinno się więc jadać chudego twarogu jeśli jesteśmy na diecie proteinowej.

Warto także mieć na uwadze, że pomimo iż twaróg jest produktem mlecznym, nie do końca ma wysoką zawartość wapnia. Dzieje się tak dlatego, że większość kupowanych twarogów, produkowanych jest metodą kwasową, która to, co do zasady, polega na wprowadzeniu do mleka bakterii kwasu mlekowego, co powoduje oddzielenie się najbardziej bogatych w wapń składników mleka w postaci serwatki, nie biorącej dalej udziału w procesie produkcji.
Coraz częściej jednak spotyka się sery białe produkowane poprzez wprowadzanie bezpośrednio kwasów, co jest smutne, choć na szczęście stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami i zaczynamy czytać etykiety ze zrozumieniem.

Ciekawostką natomiast jest, że twaróg niekiedy mogą spożywać osoby z nietolerancją laktozy lub uczulone na mleko. Dzieje się tak dlatego, że proces produkcji oddziela od twarogu substancje wywołujące alergie.
Ser biały z powodzeniem może nam także zastąpić np. mozzarellę. Idealnie się nadaje, jako dodatek do pizzy. Zatem jeśli szukamy tańszej alternatywy dla drogich serów, może warto się bliżej zapoznać z tak bardzo popularnym twarogiem. Smacznego!


Polecamy: przepisy z wykorzystaniem białego sera >>>