Jak więc przechowywać jaka, by jak najdłużej pozostały świeże?
Przede wszystkim jajka należy przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Najlepsza do tego będzie oczywiście lodówka, w niej możemy przechowywać jajka nawet do 6 tygodni.
W praktycznie każdej lodówce na drzwiach znajduję się specjalna półka na jajka z przegródkami. Obok jajek nigdy nie należy trzymać innym produktów, bo jajka z łatwością przechodzą obcymi zapachami.
Jajka należy wkładać węższym końcem ku dołowi. Raz w tygodniu należy jajko obrócić o 180 stopni.
Jajek nigdy nie należy myć przed schowanie do lodówki, gdyż mycie pozbawia jajka naturalnej osłonki chroniącej środek przed bakteriami i dostępem tlenu.
Jeśli po pieczeniu lub gotowania pozostały nam niewykorzystane żółtka, to spokojnie możemy je zamrozić w szczelnym opakowaniu wymieszane z odrobiną cukru lub soli. W takiej formie żółtka możemy przechowywać nawet do 10 miesięcy.
Przede wszystkim jajka należy przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Najlepsza do tego będzie oczywiście lodówka, w niej możemy przechowywać jajka nawet do 6 tygodni.
W praktycznie każdej lodówce na drzwiach znajduję się specjalna półka na jajka z przegródkami. Obok jajek nigdy nie należy trzymać innym produktów, bo jajka z łatwością przechodzą obcymi zapachami.
Jajka należy wkładać węższym końcem ku dołowi. Raz w tygodniu należy jajko obrócić o 180 stopni.
Jajek nigdy nie należy myć przed schowanie do lodówki, gdyż mycie pozbawia jajka naturalnej osłonki chroniącej środek przed bakteriami i dostępem tlenu.
Jeśli po pieczeniu lub gotowania pozostały nam niewykorzystane żółtka, to spokojnie możemy je zamrozić w szczelnym opakowaniu wymieszane z odrobiną cukru lub soli. W takiej formie żółtka możemy przechowywać nawet do 10 miesięcy.
Gość
Gość
Gość