Cukier waniliowy warto przygotować samodzielnie! Mamy przepis na mieszankę własnej roboty

Czy wiesz, że chcąc kupić cukier waniliowy zwykle kupujesz cukier wanilinowy? W jego składzie znajduje się wanilina, która z prawdziwą wanilią ma niewiele wspólnego. Podpowiadamy, jak zrobić cukier waniliowy samodzielnie!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Cukier waniliowy warto przygotować samodzielnie! Mamy przepis na mieszankę własnej roboty
fot. Adobe stock

Aromatyczny cukier waniliowy wzbogaca smak wypieków. Domowa szarlotka z prawdziwym cukrem waniliowym czy prosty deser na bazie twarogu smakują o wiele lepiej!

Do zrobienia cukru waniliowego wykorzystamy całe laski wanilii. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak pozyskać nasionka wanilii i do czego wykorzystać torebki. Nic się nie zmarnuje! Kupując laski wanilii zwróć uwagę na to, jak są zapakowane. Dobrą ochronę przed zwietrzeniem zapewniają np. opakowania szklane.

Prosty przepis na cukier waniliowy


Składniki:
  • 300 g cukru
  • 3 laski wanilii
Do zrobienia cukru waniliowego użyj drobnego białego cukru, jaki jest dedykowany wypiekom. Taki cukier jest drobniejszy od klasycznego kryształu, za to nie tak drobny jak cukier puder, który z kolei wchłonąłby zbyt wiele wilgoci z nasion wanilii.

Przygotowanie:
  1. Laskę wanilii połóż na desce do krojenia i delikatnie natnij ją ostrym nożykiem wzdłuż osi, a następnie rozchyl. Tym samym nożykiem zeskrob znajdujące się wewnątrz nasionka i przełóż je do słoika. To samo zrób z pozostałymi laskami wanilii.
  2. Do słoika wsyp cukier, za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj go z nasionami wanilii.
  3. Puste laski wanilii pokrój ostrym nożem na kilka mniejszych części (nie ścieraj ich) i również włóż je do słoika, zamieszaj.
  4. Słoik zamknij szczelnie i umieść w szafce (poza dostępem światła słonecznego). Przez kilka dni przynajmniej raz dziennie postaraj się przemieszać jego zawartość.
Tak przygotowany cukier waniliowy po tygodniu jest już w pełni aromatyczny i możesz zacząć go używać.

Czym tak naprawdę jest cukier wanilinowy?

Przede wszystkim jest dodatkiem cukierniczym, który zastępuje oryginalny cukier waniliowy. Cukier wanilinowy czyli biały cukier wymieszany z waniliną to tańszy zamiennik cukru waniliowego. Wanilina jest jednak zdecydowanie mniej aromatyczna (jeśli w ogóle tak można określić właściwości tej chemicznej substancji).

Wanilina znajdująca się w cukrze wanilinowym zazwyczaj jest wytwarzana syntetycznie, choć byłoby możliwe wyodrębnienie organicznej waniliny z laski wanilii (taki związek występuje naturalnie w wanilii). W praktyce jednak sposób ten jest drogi niewspółmiernie do zysków, dlatego na potrzeby przemysłu spożywczego i kosmetycznego wanilinę uzyskuje się w warunkach laboratoryjnych.

Czy wanilina jest bezpieczna? Niestety syntetyczna wanilina nie jest ona obojętna dla zdrowia, może powodować egzemę lub podrażnienia skóry. Stosowana w małej ilości zazwyczaj nie wykazuje właściwości drażniących, jednak mając taką możliwość, warto zastąpić ją naturalnym związkiem organicznym, jaki występuje właśnie w laskach wanilii.

Poznaj inne naturalne i syntetyczne dodatki do ciast.