Piersi z kurczaka bywają nudne, często są też suche i bez smaku. Oto sposób na przepyszną pierś z kurczaka, który działa za każdym razem.
Potrzebujesz:
- pierś z kurczaka
- sól i świeżo mielony pieprz
- 50g mąki
- łyżeczka świeżo posiekanych ziół (pietruszka, estragon)
- oliwa z oliwek
- pół łyżki masła
i małą patelnię z pokrywką.
Co robić?
1. Pierś z kurczaka rozbijamy do równej grubość rączką noża lub płaską częścią ostrza.
2. Solimy i pieprzymy piersi.
3. Mieszamy pół łyżeczki soli z mąką, pieprzem i ziołami. Obtocz piersi w powstałej mieszance tak, żeby były tylko lekko „upudrowane” mąką.
4. Rozgrzej patelnię, na rozgrzaną wlej oliwę i dodaj masło.
5. Zmniejsz ogień na średni, dodaj piersi i smaż minutę z każdej strony (tak aby nabrały złotego koloru).
6. Zmniejsz ogień na niski, na patelnię połóż pokrywkę i zostaw na 10 minut. Odejdź i nie podglądaj!
7. Po 10 minutach wyłącz ogień i zostaw piersi na patelni (wciąż nie podglądaj!)
Gotowe piersi są delikatne, miękkie, soczyste. Warto sprawdzić, czy nie są różowe w środku. Można je pokroić i użyć do sałatek albo makaronu albo do czegokolwiek chcemy - gwarancja pyszności!
Sposób inspirowany książką „Joy of Cooking”.
Potrzebujesz:
- pierś z kurczaka
- sól i świeżo mielony pieprz
- 50g mąki
- łyżeczka świeżo posiekanych ziół (pietruszka, estragon)
- oliwa z oliwek
- pół łyżki masła
i małą patelnię z pokrywką.
Co robić?
1. Pierś z kurczaka rozbijamy do równej grubość rączką noża lub płaską częścią ostrza.
2. Solimy i pieprzymy piersi.
3. Mieszamy pół łyżeczki soli z mąką, pieprzem i ziołami. Obtocz piersi w powstałej mieszance tak, żeby były tylko lekko „upudrowane” mąką.
4. Rozgrzej patelnię, na rozgrzaną wlej oliwę i dodaj masło.
5. Zmniejsz ogień na średni, dodaj piersi i smaż minutę z każdej strony (tak aby nabrały złotego koloru).
6. Zmniejsz ogień na niski, na patelnię połóż pokrywkę i zostaw na 10 minut. Odejdź i nie podglądaj!
7. Po 10 minutach wyłącz ogień i zostaw piersi na patelni (wciąż nie podglądaj!)
Gotowe piersi są delikatne, miękkie, soczyste. Warto sprawdzić, czy nie są różowe w środku. Można je pokroić i użyć do sałatek albo makaronu albo do czegokolwiek chcemy - gwarancja pyszności!
Piersi z kurczaka to mięso, z którego można przyrządzić bardzo dużo różnych potraw. Pyszny kotlet de volaille, szaszłyki, sałatki itp. Wszystko zależy od tego, co w danej chwili chcemy przygotować. Jeżeli piersi z kurczaka przyprawimy w odpowiedni sposób nabiera ono wspaniałego smaku i aromatu.
Mięso drobiowe stanowi w Polsce aż 25 % spożywanego mięsa. Przyrządza się we wszelakich formach: gotowanej, duszonej, smażonej czy pieczonej. Główne zalety mięsa z kurczaka są takie, że zawiera ono wiele pełnowartościowego białka, które to nasz organizm bardzo łatwo przyswaja. Mięso to ma także mało tłuszczu, czyli niską wartość energetyczną. Co więcej zawiera wiele kwasów tłuszczowych nasyconych.
W dawnych czasach w Polsce do mięsa drobiowego dodawano na przykład kasztany, migdały, śliwki czy pomarańcze i rodzynki. Ewentualnie przyrządzano je z sosami: z curry, z powideł czy z szafranu.
Przepis na kotlet de volaille
Potrzeba będzie najlepiej jedna podwójna pierś z kurczaka. Kroimy z mięsa plastry tak, jakbyśmy mieli piec kotlety. Ważne, aby kroić je cieniutko, a jednocześnie w ten sposób, że mięso nie miało dziur i było dość duże - tak, by spokojnie zawinąć w nie paprykę i żółty ser. Kiedy już skończymy cięcie mięsa, każdy plaster powinniśmy posmarować masłem. Spowoduje to, że kotlet będzie kruchy. następnie układamy kawałek papryki i sera żółtego, możemy także kawałki boczku (to, co dodamy zależy tak naprawdę od tego, na co mamy ochotę, ważne, żeby posmarować mięso masełkiem, by było kruche). Potem zwijamy kotlet. Następnie wykałaczką zabezpieczamy kotleta, by w takcie pieczenia się nam nie popsuł. Przed wrzuceniem go na rozgrzany olej, obtaczamy kotleta w mące, jajku, a następnie w buce tartej. I pieczemy na złoty kolor. Pyszności! Taki kotlet to idealna propozycja na smaczny, niedzielny obiad. Najlepiej podać go z ziemniakami i smaczną surówką, np. z kiszonej kapusty.
Jak kupić dobre mięso z kurczaka?
Wiadomo jest, że danie smakuje najlepiej wtedy, gdy przyrządzone jest ze świeżych składników. Dlatego ważne jest, żeby kupiony przez nas kurczak i piersi z kurczaka były świeże. Po pierwsze: mięso należy powąchać. Po tym możemy już wstępnie poznać, czy jest świeże. Następnie musi być jędrne, nieodbarwione, jednolite i niewysuszone. Jeżeli mięso będzie pakowane w hermetyczne pojemniki, trzeba wtedy sprawdzić datę pakowania mięsa.
Warto też zapytać sprzedawcę, skąd pochodzi dane mięso. Najlepsze jest mięso z wolnego wybiegu. Pamiętaj też, żeby czytać etykiety. Czy jest zapakowane zgodnie z normami Unii Europejskiej, ile dni pozostało do ostatecznej konsumpcji (nigdy nie odkładaj terminu na ostatni dzień).
Drób dostarcza do naszego organizmu wiele wartości odżywczych. A co najważniejsze jest smaczny i można go jeść na wiele różnych sposobów.
Sposób inspirowany książką „Joy of Cooking”.