Zróbmy kogel-mogel!
Przed przystąpieniem do robienia deseru, należy ustalić ilu porcji będziemy potrzebować - w zależności od tego dobieramy proporcję składników. Poniżej przedstawimy standardowy przepis na kogel-mogel - otrzymamy z niego około szklanki puszystej masy.
1. Do deseru będziemy potrzebować:
3. Żółtka umieszczamy w misce i zasypujemy cukrem.
4. Całość ubijamy mikserem do momentu, aż masa stanie się puszysta i jasna. To wszystko - nasz kogel - mogel jest gotowy do spożycia!
Fotolia
Przydatne uwagi dotyczące jajecznego deseru
Jak wiemy w sklepach spożywczych i supermarketach dostępne są różne rodzaje jaj. Przygotowując więc deser z ich udziałem, musimy wybierać te, które są jak najświeższe - to bowiem klucz udanego kogla-mogla!
Jeśli w trakcie ubijania zauważycie, że żółtka nie jaśnieją i są zbyt rzadkie, z Waszej słodkości nici. Jajka kupowane w supermarketach często tygodniami zalegają na sklepowych półkach, szybko tracąc przez to świeżość i łatwość ubijania. Nabywajcie więc jaja w sprawdzonych dyskontach!
Konsystencja gotowego deseru powinna przypominać gęstą śmietanę. Taki efekt uzyskamy jeśli jajka będą dobrze schłodzone (warto schłodzić w lodówce również miskę i łopatki do miksera).
Przy produkcji znanego z dzieciństwa deseru, nie bez znaczenia jest również cukier. Do ucierania należy wybierać ten drobny - gruboziarnisty może się bowiem kiepsko rozpuszczać, powodując zaleganie jego resztek na dnie smakołyku.
Jak urozmaicić klasyczny przepis na kogel-mogel?
Aby wzbogacić smakowo kogel-mogel, warto pokombinować z dodatkami! Jajeczna masa dobrze skomponuje się z kakao (najlepiej by było go tyle samo, co cukru - wtedy smak będzie zrównoważony), karmelem czy masą krówkową. Gdy chcecie by deser ten był też bazą dla kremu do ciasta, wymieszajcie go z bitą śmietaną, serkiem mascarpone lub tężejącą galaretką.
Duże pole do popisu dają też dodatki owocowe - szczególnie kokos, banan i cytrusy! Jajecznemu przysmakowi, ciekawego urozmaicenia dodadzą też domowe przetwory: truskawkowe konfitury, wiśniowe dżemy czy soki z sezonowych owoców.
W niektórych regionach naszego kraju popularny jest także kogel-mogel z alkoholem. Jeśli jesteście wielbicielami mocniejszych trunków, dodajcie do deseru odrobinę białego wina, kieliszek wódki, rumu czy koniaku.
Fotolia
Główny składnik opisywanego przez nas deseru to żółtko. W jego składzie znaleźć można witaminy – A, D, E, K oraz B2 i B12. Dzięki swoim ożywczym właściwościom, korzystnie wpływa na wzrok, naczynia krwionośne oraz kości i stawy.
Fotolia
Wiecie, że z kogla - mogla łatwo zrobić puszyste naleśniki oraz biszkopt? Koniecznie sprawdźcie ich smak i podzielcie się z nami opiniami na temat deserów. Czekamy też na Wasze pomysły na urozmaicenie klasycznego przepisu na deser z żółtka i cukru!
Przed przystąpieniem do robienia deseru, należy ustalić ilu porcji będziemy potrzebować - w zależności od tego dobieramy proporcję składników. Poniżej przedstawimy standardowy przepis na kogel-mogel - otrzymamy z niego około szklanki puszystej masy.
1. Do deseru będziemy potrzebować:
- 2 jaja
- 6 łyżeczek cukru
3. Żółtka umieszczamy w misce i zasypujemy cukrem.
4. Całość ubijamy mikserem do momentu, aż masa stanie się puszysta i jasna. To wszystko - nasz kogel - mogel jest gotowy do spożycia!
Fotolia
Przydatne uwagi dotyczące jajecznego deseru
Jak wiemy w sklepach spożywczych i supermarketach dostępne są różne rodzaje jaj. Przygotowując więc deser z ich udziałem, musimy wybierać te, które są jak najświeższe - to bowiem klucz udanego kogla-mogla!
Jeśli w trakcie ubijania zauważycie, że żółtka nie jaśnieją i są zbyt rzadkie, z Waszej słodkości nici. Jajka kupowane w supermarketach często tygodniami zalegają na sklepowych półkach, szybko tracąc przez to świeżość i łatwość ubijania. Nabywajcie więc jaja w sprawdzonych dyskontach!
Konsystencja gotowego deseru powinna przypominać gęstą śmietanę. Taki efekt uzyskamy jeśli jajka będą dobrze schłodzone (warto schłodzić w lodówce również miskę i łopatki do miksera).
Przy produkcji znanego z dzieciństwa deseru, nie bez znaczenia jest również cukier. Do ucierania należy wybierać ten drobny - gruboziarnisty może się bowiem kiepsko rozpuszczać, powodując zaleganie jego resztek na dnie smakołyku.
Jak urozmaicić klasyczny przepis na kogel-mogel?
Aby wzbogacić smakowo kogel-mogel, warto pokombinować z dodatkami! Jajeczna masa dobrze skomponuje się z kakao (najlepiej by było go tyle samo, co cukru - wtedy smak będzie zrównoważony), karmelem czy masą krówkową. Gdy chcecie by deser ten był też bazą dla kremu do ciasta, wymieszajcie go z bitą śmietaną, serkiem mascarpone lub tężejącą galaretką.
Duże pole do popisu dają też dodatki owocowe - szczególnie kokos, banan i cytrusy! Jajecznemu przysmakowi, ciekawego urozmaicenia dodadzą też domowe przetwory: truskawkowe konfitury, wiśniowe dżemy czy soki z sezonowych owoców.
W niektórych regionach naszego kraju popularny jest także kogel-mogel z alkoholem. Jeśli jesteście wielbicielami mocniejszych trunków, dodajcie do deseru odrobinę białego wina, kieliszek wódki, rumu czy koniaku.
Fotolia
Ciekawostki o koglu-moglu
Kogel-mogel pojawił się w Polsce w XVII wieku, a szczyt jego popularności przypada na czasy PRL- u, kiedy to dostępność słodyczy była bardzo ograniczona. Oryginalna receptura tego deseru wywodzi się z kuchni żydowskiej. Ciekawostką jest także sama nazwa deseru - powstała najpewniej na podstawie czynności koniecznych przy jego produkcji - mieszania i ucierania. W Niemczech kogel-mogel znany jest pod nazwą Zuckerei, a także Goggelmoggel, w Rosji - gogol-mogol.Główny składnik opisywanego przez nas deseru to żółtko. W jego składzie znaleźć można witaminy – A, D, E, K oraz B2 i B12. Dzięki swoim ożywczym właściwościom, korzystnie wpływa na wzrok, naczynia krwionośne oraz kości i stawy.
Fotolia
Wiecie, że z kogla - mogla łatwo zrobić puszyste naleśniki oraz biszkopt? Koniecznie sprawdźcie ich smak i podzielcie się z nami opiniami na temat deserów. Czekamy też na Wasze pomysły na urozmaicenie klasycznego przepisu na deser z żółtka i cukru!
SylaUla