Miody z przyprawami
Ze względu na dodatki użyte przy produkcji trunku miody można podzielić : chmielone (fermentowane z dodatkiem ok. 5g chmielu), korzenne (przygotowywane z dodatkiem ziół i przypraw) oraz miody czyste, czyli stworzone bez żadnych dodatków smakowych. Chmiel i przyprawy dodajemy do brzeczki na etapie sycenia (gotowania surowego miodu). W handlu dostępne są zarówno szyszki chmielu, jak i chmielowy ekstrakt. Możemy użyć obu rodzajów, o ile tylko uwzględnimy odpowiednie proporcje - należy pamiętać, że ekstrakt jest znacznie intensywniejszy w smaku od chmielu suszonego. Przyprawy dodajemy w postaci nie zmielonej, najlepiej świeże, chyba, że takiej możliwości nie mamy. Do gotowania chmielu i przypraw posłuży nam specjalny muślinowy woreczek, stosowany m.in. w piwowarstwie. Kupimy go w każdym internetowym sklepie z akcesoriami dla piwowarów.
Jakich przypraw użyć?
Do produkcji miodów korzennych możemy użyć cynamonu, skórki pomarańczowej, wanilii, jałowca, kwiatów czarnego bzu, imbiru, goździków – słowem wybór jest ogromny. Tak, naprawdę o tym, jakie przyprawy dodamy do naszego miodu decydujemy my sami. Istnieje niezliczona ilość przepisów na miody korzenne, gdzie bogactwo składników może naprawdę zachwycić. Warto poeksperymentować samemu ze swoimi ulubionymi dodatkami, pamiętając o tym, by nie przesadzić z ich ilością. Jeśli nie mamy doświadczenia w doprawianiu miodu, możemy dodać zioła i przyprawy już do gotowego trunku. Należy wtedy uprzednio zrobić esencje z małej ilości naszego napoju i przypraw, którą następnie, porcjami będziemy mogli wlewać do czystego miodu.
Jak dużo to za dużo?
Oczywiście, nie trudno z przyprawami przesadzić. Łatwo dodać za mało, ale ile to już za dużo? – odpowiedź jest prosta. Jeśli na 10 litrów miodu potrzebujemy minimum 5g chmielu, to 10-15 g sprawi, że trunek będzie miał wyrazisty smak, ale 50g z pewnością smak ten zepsuje. Podobnie z imbirem czy cynamonem, które są niezwykle wyrazistymi przyprawami – 1g na każde 10 litrów miodu w zupełności wystarczy.