Domowe nalewki to jeden z najpopularniejszych alkoholi przygotowywanych w domu. Nalewki najczęściej zawierają alkoholowe wyciągi z owoców, kwiatów, ziół lub mieszanych składników.

Polska słynie z produkcji nalewek. Zazwyczaj przygotowujemy w domowym zaciszu nalewki owocowe (słodki i wytrawne) np. malinówka, wiśniówka, jeżynówka, ratafia, ziołowe – np. listówka, nalewka miętowa, aptekarska. Korzenna np. imbirówka, kardamonka lub miodowa np. krupnik, miodówka.

Przyrządzając domową nalewkę najlepiej dodać do niej ratyfikowany spirytus, kupiony w sklepie. Do słodkiej nalewki najlepiej nadaje się spirytus o mocy 70 procent, do wytrawnej warto wybrać alkohol powyżej 60 procent.

Owoce, z których przygotowujemy nalewki powinny być dojrzałe, zdrowe, umyte i dobrze osuszone. Wszystkie listki i kawałki drewniane należy przebrać i wyrzucić. Jeśli naszą nalewkę przygotowujemy z ziół, roślin muszą one pochodzić z czystych, ekologicznych rejonów, bo do nalewki przejdą nie tylko zdrowe, ale też szkodliwe związki.

Jednym z najpopularniejszym sposobów przygotowania domowej nalewki jest poddanie jej procesowi maceracji czyli zalania składników alkoholem. Po zlaniu go, zasypujemy składniki trunku cukrem. Gdy cukier się rozpuści, odlewamy syrop i mieszamy go z uzyskanym wyciągiem alkoholowym, tzw. nalewem. Kolejnym sposobem przygotowania naszej domowej nalewki jest początkowe zasypanie owoców cukrem, a po zlaniu syropu zalanie ich alkoholem. Następnie uzyskany nalew mieszamy z syropem.

Nasze naczynie z przygotowaną nalewką stawiamy w ciepłym miejscu ale nie na słońcu, na parę tygodni lub dni w zależności od przepisu i wstrząsamy naczyniem co 2-3 dni.

Nalewka, którą będziemy się cieszyć musi być idealnie przezroczysta. W tym celu należy ją w trakcie przygotowywania kilkakrotnie przecedzić, używając do tego wielokrotnie złożonej gazy, ściereczki kuchennej lub papierowych filtrów do kawy.

Kiedy nasz domowy alkohol – nalewka zostanie przefiltrowany należy przelać ją do butelki najlepiej z ciemnego szkła i szczelnie zamknąć. Odstawić w chłodne, ciemne miejsce, aby dojrzała. Nalewka będzie gotowa do spożycia po kilku miesiącach.
Nalewka z jarzębiny - domowa jarzębinówka
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3243
Nalewki

Nalewka z jarzębiny - domowa jarzębinówka

Czy jarzębinówka to to samo co jarzębiak? Jak zrobić domową nalewkę z jarzębiny i kiedy zrywać jarzębinę? Wypróbuj nasz przepis na nalewkę jarzębinową - to oryginalny i ciekawy w smaku trunek.

Nalewka z pigwy - przepis najlepszy i najprostszy!
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3243
Nalewki

Nalewka z pigwy - przepis najlepszy i najprostszy!

Jak zrobić domową pigwówkę na spirytusie? Przepisów na nalewkę z pigwy jest sporo, my podajemy ten klasyczny, wyjściowy, który oczywiście możesz poddawać modyfikacjom. Owoce pigwy dokładnie wypłucz i pokrój na ćwiartki, a następnie usuń pestki.

Jak zrobić nalewkę z mirabelek?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3243
Nalewki

Jak zrobić nalewkę z mirabelek?

Nalewka z mirabelek ma oryginalny smak i pachnie latem. Przygotuj ją tak jak wolisz: z pestkami lub bez. Przekonaj się, jak łatwe jest nastawienie nalewki z tych słodkich żółtych śliwek.

Jak zrobić nalewkę z porzeczki?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3243
Nalewki

Jak zrobić nalewkę z porzeczki?

Z czarnej porzeczki możesz przygotować naprawdę smaczną i oryginalną nalewkę: pamiętaj, by wybrać dojrzałe owoce. Zobacz, ile cukru musisz dodać i jakie zastosować proporcje alkoholu w stosunku do wagi owoców, by otrzymać dobrą nalewkę porzeczkową.

Jak zrobić śliwowicę?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3243
Nalewki

Jak zrobić śliwowicę?

Domową śliwowicę robi się bardzo łatwo - w dużym skrócie: śliwki zalewamy spirytusem. Taki napój musi leżakować przez kilka tygodni, by uzyskać maksymalne walory smakowe. Zobacz, jak zrobić domową śliwowicę!

Aronia dobra dla zdrowia - także jako nalewka!
  • 13
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Nalewki

Aronia dobra dla zdrowia - także jako nalewka!

Zestawienie owocu aronii i nalewki to połączenie przyjemnego z pożytecznym: nalewka z tych niewielkich owoców doskonale rozgrzewa, jest słodka, smakuje wybornie, a oprócz tego pomaga zwalczyć przeziębienie!

Jak zrobić nalewkę z kurkumy?
  • 7
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 132
Nalewki

Jak zrobić nalewkę z kurkumy?

Nie przepadam za alkoholem ale od czasu do czasu, lubię spróbować czegoś nowego. Tak właśnie wymyśliłam, że spróbuję zrobić nalewkę z kurkumy...