Domowe nalewki to jeden z najpopularniejszych alkoholi przygotowywanych w domu. Nalewki najczęściej zawierają alkoholowe wyciągi z owoców, kwiatów, ziół lub mieszanych składników.
Polska słynie z produkcji nalewek. Zazwyczaj przygotowujemy w domowym zaciszu nalewki owocowe (słodki i wytrawne) np. malinówka, wiśniówka, jeżynówka, ratafia, ziołowe – np. listówka, nalewka miętowa, aptekarska. Korzenna np. imbirówka, kardamonka lub miodowa np. krupnik, miodówka.
Przyrządzając domową nalewkę najlepiej dodać do niej
ratyfikowany spirytus, kupiony w sklepie. Do słodkiej nalewki najlepiej nadaje się spirytus o mocy 70 procent, do wytrawnej warto wybrać alkohol powyżej 60 procent.
Owoce, z których przygotowujemy nalewki powinny być
dojrzałe, zdrowe, umyte i dobrze osuszone. Wszystkie listki i kawałki drewniane należy przebrać i wyrzucić. Jeśli naszą
nalewkę przygotowujemy z ziół, roślin muszą one pochodzić z czystych, ekologicznych rejonów, bo do nalewki przejdą nie tylko zdrowe, ale też szkodliwe związki.
Jednym z najpopularniejszym sposobów przygotowania domowej nalewki jest poddanie jej procesowi maceracji czyli zalania składników alkoholem. Po zlaniu go, zasypujemy składniki trunku cukrem. Gdy cukier się rozpuści, odlewamy syrop i mieszamy go z uzyskanym wyciągiem alkoholowym, tzw. nalewem. Kolejnym sposobem przygotowania naszej domowej nalewki jest początkowe zasypanie owoców cukrem, a po zlaniu syropu zalanie ich alkoholem. Następnie uzyskany nalew mieszamy z syropem.
Nasze naczynie z przygotowaną nalewką stawiamy w ciepłym miejscu ale nie na słońcu, na parę tygodni lub dni w zależności od przepisu i wstrząsamy naczyniem co 2-3 dni.
Nalewka, którą będziemy się cieszyć musi być idealnie przezroczysta. W tym celu należy ją w trakcie przygotowywania kilkakrotnie przecedzić, używając do tego wielokrotnie złożonej gazy, ściereczki kuchennej lub papierowych filtrów do kawy.
Kiedy nasz domowy alkohol – nalewka zostanie przefiltrowany należy przelać ją do butelki najlepiej z ciemnego szkła i szczelnie zamknąć. Odstawić w chłodne, ciemne miejsce, aby dojrzała. Nalewka będzie gotowa do spożycia po kilku miesiącach.