Domowe nalewki to jeden z najpopularniejszych alkoholi przygotowywanych w domu. Nalewki najczęściej zawierają alkoholowe wyciągi z owoców, kwiatów, ziół lub mieszanych składników.

Polska słynie z produkcji nalewek. Zazwyczaj przygotowujemy w domowym zaciszu nalewki owocowe (słodki i wytrawne) np. malinówka, wiśniówka, jeżynówka, ratafia, ziołowe – np. listówka, nalewka miętowa, aptekarska. Korzenna np. imbirówka, kardamonka lub miodowa np. krupnik, miodówka.

Przyrządzając domową nalewkę najlepiej dodać do niej ratyfikowany spirytus, kupiony w sklepie. Do słodkiej nalewki najlepiej nadaje się spirytus o mocy 70 procent, do wytrawnej warto wybrać alkohol powyżej 60 procent.

Owoce, z których przygotowujemy nalewki powinny być dojrzałe, zdrowe, umyte i dobrze osuszone. Wszystkie listki i kawałki drewniane należy przebrać i wyrzucić. Jeśli naszą nalewkę przygotowujemy z ziół, roślin muszą one pochodzić z czystych, ekologicznych rejonów, bo do nalewki przejdą nie tylko zdrowe, ale też szkodliwe związki.

Jednym z najpopularniejszym sposobów przygotowania domowej nalewki jest poddanie jej procesowi maceracji czyli zalania składników alkoholem. Po zlaniu go, zasypujemy składniki trunku cukrem. Gdy cukier się rozpuści, odlewamy syrop i mieszamy go z uzyskanym wyciągiem alkoholowym, tzw. nalewem. Kolejnym sposobem przygotowania naszej domowej nalewki jest początkowe zasypanie owoców cukrem, a po zlaniu syropu zalanie ich alkoholem. Następnie uzyskany nalew mieszamy z syropem.

Nasze naczynie z przygotowaną nalewką stawiamy w ciepłym miejscu ale nie na słońcu, na parę tygodni lub dni w zależności od przepisu i wstrząsamy naczyniem co 2-3 dni.

Nalewka, którą będziemy się cieszyć musi być idealnie przezroczysta. W tym celu należy ją w trakcie przygotowywania kilkakrotnie przecedzić, używając do tego wielokrotnie złożonej gazy, ściereczki kuchennej lub papierowych filtrów do kawy.

Kiedy nasz domowy alkohol – nalewka zostanie przefiltrowany należy przelać ją do butelki najlepiej z ciemnego szkła i szczelnie zamknąć. Odstawić w chłodne, ciemne miejsce, aby dojrzała. Nalewka będzie gotowa do spożycia po kilku miesiącach.
Jak zrobić nalewkę z mirabelek?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3227
Nalewki

Jak zrobić nalewkę z mirabelek?

Nalewka z mirabelek ma oryginalny smak i pachnie latem. Przygotuj ją tak jak wolisz: z pestkami lub bez. Przekonaj się, jak łatwe jest nastawienie nalewki z tych słodkich żółtych śliwek.

Jak zrobić nalewkę z porzeczki?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3227
Nalewki

Jak zrobić nalewkę z porzeczki?

Z czarnej porzeczki możesz przygotować naprawdę smaczną i oryginalną nalewkę: pamiętaj, by wybrać dojrzałe owoce. Zobacz, ile cukru musisz dodać i jakie zastosować proporcje alkoholu w stosunku do wagi owoców, by otrzymać dobrą nalewkę porzeczkową.

Jak zrobić śliwowicę?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3227
Nalewki

Jak zrobić śliwowicę?

Domową śliwowicę przygotowuje się poprzez zalanie śliwek spirytusem. Taki napój musi leżakować przez kilka tygodni, by uzyskać maksymalne walory smakowe. Zobacz, jak zrobić domową śliwowicę!

Aronia dobra dla zdrowia - także jako nalewka!
  • 13
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Nalewki

Aronia dobra dla zdrowia - także jako nalewka!

Zestawienie owocu aronii i nalewki to połączenie przyjemnego z pożytecznym: nalewka z tych niewielkich owoców doskonale rozgrzewa, jest słodka, smakuje wybornie, a oprócz tego pomaga zwalczyć przeziębienie!

Jak zrobić nalewkę z kurkumy?
  • 7
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 132
Nalewki

Jak zrobić nalewkę z kurkumy?

Nie przepadam za alkoholem ale od czasu do czasu, lubię spróbować czegoś nowego. Tak właśnie wymyśliłam, że spróbuję zrobić nalewkę z kurkumy...