Jeden z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych napojów alkoholowych na świecie. Piwo wywodzi się z prasłowiańskiego słowo
pivo oznaczającego napitek, napój.
Głównym składnikiem produkcji piwa jest słód, a podstawową przyprawą
szyszki chmielu zwyczajnego. Chmiel dodawany do piwa jako przyprawa nadaje mu charakterystyczny gorzki smak i posiada właściwości konserwujące. Zapach piwa to przede wszystkim cechy chmielowe, słodowe, owocowe. Piana w piwie pełni rolę dekoracyjną. Za produkcję piany w piwie odpowiedzialny jest dwutlenek węgla, będący produktem ubocznym fermentacji drożdży a także
Ich źródłem w piwach na bazie słodu jest słód jęczmienny.
Proces powstawania piany w piwie wygląda zatem następująco: dwutlenek węgla uwalnia się z piwa i wypycha ku górze osadzone na dnie białka. To właśnie one odpowiedzialne są za gęsty kożuszek z piany, który zachwyca wszystkich piwoszy.
Piwo uzyskuje się w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej, otrzymywanej ze zbóż - przeważnie jęczmienia a także pszenicy. Produkcja piwa składa się z następujących etapów – produkcja słodu, produkcja brzeczki, fermentacja brzeczki, leżakowanie i dojrzewania piwa. Ostatnim etapem jest filtracja i rozlew piwa.
Możemy rozróżnić
piwa jasne i ciemne. Piwa jasne obejmują piwa o barwie od jasno-słomkowej, poprzez złotą lub żółtą do koloru ciemno-złotego. Piwa ciemne natomiast to piwa od jasno-bursztynowych poprzez czerwone lub brązowe do całkowicie czarnych. W zależności od zawartości alkoholu rozróżniamy piwa lekkie, pełne i mocne. Wielu producentów piw oferuje także
piwa smakowe, aromatyczne, bezalkoholowe. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5 do kilkunastu procent.
W Polsce istnieje podział piw na piwa bezalkoholowe mające do 0,5 proc. alkoholu, piwa lekkie posiadające do 10 proc. zawartości ekstraktu oraz do 4,5proc. obj. / 3,375 proc. wag. alkoholu, pełne piwa zawierające od 10 proc. do 13 proc. brzeczki słodowej przy maksymalnie 6,2 proc. obj. / 4,65 proc. wag. alkoholu. Warzone są wyłącznie ze słodu jęczmiennego. Mocne piwa posiadają stężenie brzeczki ponad 13 proc. zawartości ekstraktu i ponad 6,2 proc. obj. alkoholu. Rynek piwa w Polsce notuje od roku 1990 stały wzrost produkcji, sprzedaży i spożycia piwa. W roku 2014 w Polsce wyprodukowano 39 870 000 hl piwa, co jest najlepszym wynikiem w całej historii Polski.
Sprawdźcie
przepisy na domowe piwo, które zrobicie w swoim kuchennym zaciszu i pamiętajcie, że nic tak nie cieszy jak łyk piwa uwarzonego samodzielnie.