Jak zrobić wino z wiśni?
Uważasz, że wino najłatwiej przygotowuje się z winogron? Okazuje się, że to właśnie wiśnie wiodą prym, jeśli chodzi o domowe alkohole. Sprawdź, jak samodzielnie przygotować z nich przepyszne wino!
Jednym z najważniejszych etapów produkcji domowego wina jest fermentacja alkoholowa. Od tego jak ją przeprowadzimy zależy smak i jakość naszego domowego trunku. Domowe wino możemy zrobić m.in. z winogron, wiśni, porzeczek, truskawek. Choć produkcja domowego wina jest czasochłonna, pamiętajmy, że nic tak nie ucieszy jak kieliszek własnoręcznie zrobionego trunku.
Istnieje bardzo dużo odmian, smaków i rodzajów wina. Smak oraz bukiet owocowy trunku zależy od rodzaju użytych owoców, drożdży winiarskich oraz od sposobu fermentacji.
Do produkcji domowego wina będzie nam potrzebne parę niezbędnych sprzętów, w które powinniśmy się zaopatrzyć: gąsiory, butelki, do których przelejemy domowe wino, rurkę fermentacyjną, przez którą odprowadza się gazy, korek do butli, wężyk do zlewania wina oraz specjalne drożdże do produkcji naszego domowego wina.
Pierwszym najważniejszym etapem produkcji domowego wina jest wybór owoców, z których będziemy przygotowywać nasz domowy trunek. Należy pamiętać, że owoce powinny być dojrzałe, zdrowe, dorodne. Owoce pozbawiamy liści, pestek, szypułek. Najczęściej domowe wino przygotowuje się z winogron, porzeczek, wiśni, truskawek, agrestu. Do domowego wina możemy dodać m.in. miodu, rodzynek.
Przygotowanie wina jest czasochłonne, ale nie powinno nikomu sprawić problemu. Produkcja domowego wina podzielona jest na etapy, o których przeczytacie w poradach poniżej.
Jeśli domowe wino będzie już gotowe, zlewamy je do butelek (najlepiej z ciemnego szkła), korkujemy i przechowujemy w ciemnym miejscu np. w piwnicy, spiżarni. Takie wino jest już gotowe do picia, choć jak wiadomo, wino jest tym lepsze im starsze.
Uważasz, że wino najłatwiej przygotowuje się z winogron? Okazuje się, że to właśnie wiśnie wiodą prym, jeśli chodzi o domowe alkohole. Sprawdź, jak samodzielnie przygotować z nich przepyszne wino!
Czy nigdy nie zastanawialiście się, jakie wino pasuje do konkretnej potrawy albo w jakim kieliszku je podać? Jeśli choć raz mieliście takie wątpliwości, ta porada jest dla Was.
Fermentacja alkoholowa to najważniejsza część procesu produkcji wina. Od tego, jak ją przeprowadzimy zależy jakość i smak naszego trunku.
Jak zrobić pyszne wino, aby dało się je wypić - bo o tym, że domowe jest zdrowsze niż ze sklepu nie trzeba nikogo przekonywać!
Doskonałe porady, jak otwierać butelkę z winem.
Jak estetycznie i pomysłowo schłodzić wino? Użyj zamrożonych gron!
Wyróżniamy 3 rodzaje wina do posiłków:Białe wytrawne do lekkich potraw,czerwone wytrawne do ciężkich potraw,a słodkie wyłącznie do deserów.
Kieliszki jakie i do jakiego wina.
Balon na wino nie musi stać zakurzony w kącie pokoju, czekając na nadejście lata. Zobacz, z czego można zrobić wino zimą.
Domowe wino możemy z łatwością postarzyć, nadając mu nie charakteru i stylu. Wystarczy dodać do niego odrobinę… dębu.