Oto przepis na zapas ogórków, który nadada się do spożycia w postaci mizerii również w zimę.
Potrzebujemy:
- 10 kg ogórków
- 6 sztuk dużych cebul
Zalewa:
- 3 łyżki cukru
- 3łyżki soli
- 3 łyżki pieprzu mielonego
- Szklanka oleju
- Szklanka octu
Ogórki myjemy, obieramy a następnie kroimy w plasterki. To samo robimy z cebulą. Warzywa wkładamy do dużej miski i mieszamy. Potem wlewamy zalewę wykonaną z przemieszanych składników i ponownie mieszamy. Całość odstawiamy na 5-7 godzin, co jakiś czas mieszając. Na samym początku można odnieść wrażenie, że zalewy jest o wiele za mało niż powinno. Nie należy się tym martwić ponieważ po czasie warzywa puszczą sok. Po upływie krótkiego czasu wkładamy przyrządzone ogórki do słoików i pasteryzujemy do 15 min. Należy pamiętać by nie pasteryzować za długo, bo warzywa stracą kolor.
Tak przygotowane ogórki są idealne do mizerii, przy czym ocet jest prawie niewyczuwalny. Zimą należy tylko dodać do nich śmietanki, lub kefiru według własnego uznania i mizeria gotowa. Jest idealna do obiadów i kanapek.