Ogórki kiszone są szczególnie lubiane w Polsce. Przygotowuje się je ze zwykłych ogórków gruntowych zalewanych mieszaniną posolonej wody z dodatkami kopru, czosnku i chrzanu.
Czym się różnią ogórki kiszone od małosolnych?
Ogórki małosolne, to takie które przebywają w zalewie o której wspomniałam wyżej około 3 dni. Ogórki kiszone to takie które przebywały w zalewie co najmniej 5 dni. Ogórki małosolne są mniej kwaśne i bardziej delikatne w smaku, a ich skórki są twardsze niż ogórków kiszonych.
Czym się różnią ogórki kiszone od małosolnych?
Ogórki małosolne, to takie które przebywają w zalewie o której wspomniałam wyżej około 3 dni. Ogórki kiszone to takie które przebywały w zalewie co najmniej 5 dni. Ogórki małosolne są mniej kwaśne i bardziej delikatne w smaku, a ich skórki są twardsze niż ogórków kiszonych.
Ela Dz