Jedzmy kukurydzę, nie tylko płatki

Któż z nas nie zna tej pięknej złocisto-żółtej kolby złożonej z licznych mięsistych ziarenek. Mowa oczywiście o kukurydzy, dzięki której możemy cieszyć się smakiem popcornu, oraz płatków śniadaniowych.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jedzmy kukurydzę, nie tylko płatki
fot. Fotolia

Przysmak z Ameryki, uznawany też na całym świecie dzięki walorom smakowym, jak również wartościom odżywczym. Ziarna kukurydzy zebrane są w kolby okryte zielonymi liśćmi. Dojrzałe ziarna mielimy i wykorzystujemy do produkcji mąki i kasz. Otrzymujemy z nich cukier, alkohol i olej oraz, najbardziej popularne, płatki śniadaniowe.

Całe ziarna można mrozić, a także konserwować. Kukurydzę wykorzystuje się do dań na ciepło, czy sałatek. Kolby kukurydzy najlepiej zbierać, gdy są młode, wtedy lepiej smakują. Kukurydzę można gotować oraz grillować. Podajemy ją polaną roztopionym masłem i oprószone solą. Smaczne są również prażone ziarna, czyli dobrze nam wszystkim znany, popcorn. Przysmak uwielbiany przez dzieci, jak i dorosłych. Często podjadany w kinach lub na kinderbalach.

Ziarna kukurydzy posiadają źródło witamin z grupy B, niewiele fosforu oraz żelaza. Kukurydza zawiera dużo potasu i przeciwutleniaczy jak witaminę E oraz selen. Kryje w sobie również witaminy A i C. Warzywo to zawiera duże ilości selenu. Dostarczając nawet niewielkie ilości tego pierwiastka, chronimy nasz organizm przed zachorowaniem na nowotwory. Witamina E zawarta w kukurydzy, zapobiega starzeniu się skóry, a potas wzmacnia serce. Najwięcej składników odżywczych ma świeża kolba. Najlepsza jest chwilę gotowana w osolonej wodzie, ale również i ta pasteryzowana w puszkach, która świetnie nadaje się do sałatek, nadając smak i wygląd.

Płatki kukurydziane z dodatkiem mleka, są pyszną opcją na śniadanie. Często podjadane przez dzieci, nie moją one tyle właściwości odżywczych co nieprzetworzona kukurydza, ale nie tracą selenu. Jedząc kukurydze możemy cieszyć się jej smakiem i mieć świadomość, jak wiele drogocennych wartości odżywczych zawiera.


Potrawy z kukurydzy znajdziecie pod tym linkiem. >>>