Pasztet z gęsi rzadko gości na naszych stołach - zdecydowanie częściej przyrządzamy pierś z gęsi. Jednak warto choć raz pokusić się o jego przygotowanie. Potrawa ta świetnie sprawdza się jako przystawka bądź przekąska na imprezach okolicznościowych, na pewno jest to przysmak świąteczny, a także możemy go dodać po prostu do codziennych kanapek.
Składniki potrzebne do przygotowania pasztetu z gęsi:
Do naszego pasztetu możemy użyć też wielu dodatków. Świetnie będzie smakował z suszonymi lub podsmażonymi grzybami leśnymi, namoczonymi wcześniej suszonymi owocami, czy posiekanymi orzechami. Jeśli dodamy do niego ugotowanych i zmielonych warzyw korzeniowych- marchewki, pietruszki i selera jego smak będzie bardziej aromatyczny i lekki. Kilka kropli brandy podkreśli jego wyjątkowy charakter.
Składniki potrzebne do przygotowania pasztetu z gęsi:
- 700 g mięsa z gęsi na przykład udka
- 3 wątróbki gęsie
- 500g podgardla
- 500g karkówki
- 500g mięsa wołowego
- 1 duża cebula
- 3 jajka
- 1 kajzerka
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżeczki estragonu
- łyżeczka pieprzu w ziarnach
- sól, pieprz
- bułka tarta
Pasztet z gęsi krok po kroku
- Mięso z gęsi przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny.
- Pozostałe mięso kroimy w kostkę. Do rozgrzanego garnka wrzucamy boczek, a po kilku minutach pozostałe mięso. Smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając.
- Następnie zalewamy wodą do połowy wysokości, dodajemy obraną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Po tym czasie mięso studzimy, a bułkę namaczamy w wywarze z mięsa.
- Mięso, cebulę i bułkę mielimy dwukrotnie w maszynce. Dodajemy jajka, doprawiamy porządnie solą, pieprzem, estragonem i gałką, dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy do foremki na przykład keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypane bułką tartą. Pieczemy 1,5 godz. w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Dodatki do pasztetu z gęsi
Do naszego pasztetu możemy użyć też wielu dodatków. Świetnie będzie smakował z suszonymi lub podsmażonymi grzybami leśnymi, namoczonymi wcześniej suszonymi owocami, czy posiekanymi orzechami. Jeśli dodamy do niego ugotowanych i zmielonych warzyw korzeniowych- marchewki, pietruszki i selera jego smak będzie bardziej aromatyczny i lekki. Kilka kropli brandy podkreśli jego wyjątkowy charakter.