Jak zrobić pasztet z gęsi?

Pasztet z gęsi przygotowujemy z ugotowanej gęsiny i innych rodzajów mięsa. Wszystkie mielimy, doprawiamy i pieczemy do zrumienienia.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić pasztet z gęsi?
fot. Adobe stock
Pasztet z gęsi rzadko gości na naszych stołach - zdecydowanie częściej przyrządzamy pierś z gęsi. Jednak warto choć raz pokusić się o jego przygotowanie. Potrawa ta świetnie sprawdza się jako przystawka bądź przekąska na imprezach okolicznościowych, na pewno jest to przysmak świąteczny, a także możemy go dodać po prostu do codziennych kanapek.

Składniki potrzebne do przygotowania pasztetu z gęsi:
  • 700 g mięsa z gęsi na przykład udka
  • 3 wątróbki gęsie
  • 500g podgardla
  • 500g karkówki
  • 500g mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 3 jajka
  • 1 kajzerka
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżeczki estragonu
  • łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • sól, pieprz
  • bułka tarta


Pasztet z gęsi krok po kroku


  • Mięso z gęsi przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez  1,5 godziny.
  • Pozostałe mięso kroimy  w kostkę. Do rozgrzanego garnka wrzucamy boczek, a po kilku minutach pozostałe mięso. Smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając.
  • Następnie zalewamy wodą do połowy wysokości, dodajemy obraną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Po tym czasie mięso studzimy, a bułkę namaczamy w wywarze z mięsa.
  • Mięso, cebulę i bułkę mielimy dwukrotnie w maszynce. Dodajemy jajka, doprawiamy porządnie solą, pieprzem, estragonem i gałką, dokładnie mieszamy.
  • Masę przekładamy do foremki na przykład keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypane bułką tartą. Pieczemy 1,5 godz. w temperaturze 170 stopni Celsjusza.


Dodatki do pasztetu z gęsi


Do naszego pasztetu możemy użyć też wielu dodatków. Świetnie będzie smakował z suszonymi lub podsmażonymi grzybami leśnymi, namoczonymi wcześniej suszonymi owocami, czy posiekanymi orzechami. Jeśli dodamy do niego ugotowanych i zmielonych warzyw korzeniowych- marchewki, pietruszki i selera jego smak będzie bardziej aromatyczny i lekki. Kilka kropli brandy podkreśli jego wyjątkowy charakter.