Pasztet warzywny to ciekawy pomysł dla osób pozostających na diecie wegetariańskiej. Jednak będzie on na pewno smakował wszystkim, jako swojego rodzaju odmiana. Do jego przygotowania możemy wykorzystać większość warzyw.
Z czego przygotować pasztet warzywny?
Do jego przygotowania możemy użyć różnorodnych warzyw:
Składniki:
Z czego przygotować pasztet warzywny?
Do jego przygotowania możemy użyć różnorodnych warzyw:
- Pyszny będzie pasztet z ciecierzycy, soczewicy, różnych odmian fasoli, dyni, cukinii, batatów, marchewki, czy selera.
- Wzbogacimy go kaszą jaglaną, gryczaną, czy jęczmienną.
- Podsmażone pieczarki lub borowiki nadadzą mu leśnego smaku.
- Potrzebne będą także jajka, które pomogą scalić nasz wypiek.
- Przyprawy i zioła nadadzą mu wyjątkowego smaku.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 puszka cieciorki
- ½ selera korzeniowego
- 200 g marchwi
- 180 g cebuli
- 300 g pieczarek
- 200 g masła
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- 5 jajek
- 1 szklanka bułki tartej
- Sól i pieprz
- Ostra papryka, imbir, kurkuma
- Cebulę obieramy i drobno siekamy.
- Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę.
- Na łyżce masła podsmażamy cebulę z pieczarkami.
- Marchew i seler obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do rondla.
- Wlewamy szklankę gorącego wywaru warzywnego i dodajemy resztę masła.
- Całość dusimy na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Cieciorkę osączamy i miksujemy razem z kaszą za pomocą blendera na jednolitą masę.
- Do masy dodajemy ostudzone warzywa i pieczarki.
- Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajka.
- Całość doprawiamy do smaku i mieszamy.
- Przekładamy masę do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem .
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy koło 1,5 godziny.
- Po upieczeniu wyjmujemy formę w pieca i dokładnie studzimy.