Jak zrobić pasztet warzywny?

Do przygotowania pasztetu warzywnego potrzebujemy podduszonych warzyw, ulubionej kaszy, jajek, masła oraz przypraw.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić pasztet warzywny?
fot. Fotolia
Pasztet warzywny to ciekawy pomysł dla osób pozostających na diecie wegetariańskiej. Jednak  będzie on na pewno smakował wszystkim, jako swojego rodzaju odmiana. Do jego przygotowania możemy wykorzystać większość warzyw.

Z czego przygotować pasztet warzywny?

Do jego przygotowania możemy użyć różnorodnych warzyw:
  • Pyszny będzie pasztet z ciecierzycy, soczewicy, różnych odmian fasoli, dyni, cukinii, batatów, marchewki, czy selera.
  • Wzbogacimy go kaszą jaglaną, gryczaną, czy jęczmienną.
  • Podsmażone pieczarki lub borowiki nadadzą mu leśnego smaku.
  • Potrzebne będą także jajka, które pomogą scalić nasz wypiek.
  • Przyprawy i zioła nadadzą mu wyjątkowego smaku.
Jak zrobić pasztet warzywny?

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 puszka cieciorki
  • ½ selera korzeniowego
  • 200 g marchwi
  • 180 g cebuli
  • 300 g pieczarek
  • 200 g masła
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka bułki tartej
  • Sól i pieprz
  • Ostra papryka, imbir, kurkuma
Wykonanie:
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy.
  • Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę.
  • Na łyżce masła podsmażamy cebulę z pieczarkami.
  • Marchew i seler obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do rondla.
  • Wlewamy szklankę gorącego wywaru warzywnego i dodajemy resztę masła.
  •  Całość dusimy na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  • Cieciorkę osączamy i miksujemy razem z kaszą za pomocą blendera na jednolitą masę.
  • Do masy dodajemy ostudzone warzywa i pieczarki.
  • Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajka.
  • Całość doprawiamy do smaku i mieszamy.
  • Przekładamy masę do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem .
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy koło 1,5 godziny.
  • Po upieczeniu wyjmujemy formę w pieca i dokładnie studzimy.
Oczywiście do pasztet z warzywami możemy wzbogacić dodatkiem mięsa lub przyrządzić tradycyjny pasztet.