Ile piec pasztet?

Pasztet mięsny piecze się około godziny. Po tym czasie studzi się go na kratce i podaje pokrojonego na plastry. Pasztety warzywne piecze się krócej – czas zależy od wykorzystanych warzyw.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ile piec pasztet?
fot. Fotolia
Mięsny, warzywny, z kaszy – pomysłów na pasztety jest mnóstwo. Są one stosunkowo proste w przygotowaniu. Wystarczy zmieloną masę umieścić w foremce i zapiec. Po ostudzeniu można je wykorzystać do przystawek i kanapek. Zanim to jednak nastąpi, dobrze jest dowiedzieć się, jak długo go piec!

Ile czasu piec pasztet?

Długość pieczenia pasztetu zależy od użytych składników, ustawionej temperatury oraz wielkości foremki. Oto orientacyjne czasy pieczenia:
  • Pasztet mięsny – ok. 60 minut, kiedy wykorzystujemy keksówkę. Długość ta jest identyczna dla każdej odmiany mięsa: wieprzowego i drobiowego.
  • Pasztet warzywny – 30-45 minut. Kiedy używamy ugotowanych wcześniej warzyw, czas ten jest krótszy. W przypadku surowych – dłuższy.
  • Pasztet na bazie kaszy lub ryżu – ok. 40-45 minut, w zależności od stopnia miękkości ugotowanej kaszy.
W jakiej temperaturze piec pasztet?

Pasztet piecze się w temperaturze 180-220 stopni. Dokładną ilość stopni należy dostosować do własnych preferencji. Kiedy lubimy bardziej suchy pasztet – ustawiamy wyższą, jeśli bardziej wilgotnyniższą. Aby całość miała chrupiącą skórkę u góry, można na ostatni kwadrans pieczenia podnieść temperaturę i ustawić pieczenie od góry.

W czym piec pasztet?

Pasztet piecze się w blaszanej formie. Można do tego celu wykorzystać keksówkę lub formę do babki. Jeśli chcemy przyrządzić małe porcje pasztetu, wówczas można wykorzystać kokilki lub papilotki i blachę do pieczenia babeczek.