Jak zrobić ciasto filo?

Klasyczne greckie ciasto filo doskonale komponuje się z kremami, słodkimi masami, syropami czy owocami. Zobaczcie jak zrobić ten tradycyjny chrupiący przysmak!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić ciasto filo?
fot. Fotolia
Co to jest ciasto filo i skąd ono pochodzi?

Ciasto filo
to rodzaj bardzo cienkiego ciasta warstwowego wywodzącego się z kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Mimo, iż jest ono kojarzone z kuchnią grecką, w rzeczywistości podstawowy przepis na nie pochodzi z Turcji!

W języku Greckim słowo "filo" oznacza liść. Nazwę taką nadano ciastu ponieważ, po upieczeniu jest delikatne i cienkie jak młode listki roślin. Wyrabia się je z mąki, wody i odrobiny oleju, a po upieczeniu wykorzystuje do wielu dań, deserów,  w tym znanej na całym świecie baklavy!

Ciasto filo

Fot. Fotolia

Krok po kroku...

Ciasto filo jest dość wymagające i trudne w wykonaniu, ale dobry przepis i szczere chęci z pewnością ułatwią Wam pracę! By je zrobić potrzebować będziemy 2 szklanek mąki, 3 łyżek oleju, 2 szczypt soli oraz pół szklanki ciepłej wody.

Mąkę mieszamy z solą i przesiewamy przez sito do dużej miski. Po chwili dodajemy do niej również olej i ciepłą wodę. Całość zagniatamy, przykrywamy mokrą ściereczką (by było ciągle wilgotne) i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Po upływie czasu, ciasto kroimy na kilka części, oprószamy mąką (najlepiej kukurydzianą) i każdą z nich delikatnie rozciągamy oraz wałkujemy do momentu uzyskania cienkich jak papier placków -  tak by prześwitywały przez nie ręce.

Kiedy w cieście pojawi się niewielka dziurka, nie martwcie się tym zbytnio, po upieczeniu nie będzie ona dostrzegalna!

Ciasto filo
Fot. Fotolia

Jeśli pierwszy płat ciasta jest już gotowy, przykrywamy go wilgotną ściereczką, a następnie rozwałkowujemy pozostałe części ciasta układając je kolejno na sobie (pamiętajcie o delikatnym podsypywaniu mąką między kolejnymi warstwami). Całość ponownie przykrywamy lub bezpośrednio wykorzystujemy do stworzenia deseru.
 
Ciasto filo piecze się w temperaturze 190°C przez ok 12-15 minut (zależne jest to również od ewentualnego nadzienia).

Przechowywanie

Ciasto przechowywać można w lodówce (szczelnie owinięte folią) nie dłużej niż dobę. Warto wiedzieć również, że ciasto nadaje się do  zamrażania - maksymalny czas to 2 tygodnie!

Filo w językach świata!

Ciasto filo znane jest na świecie pod różnymi nazwami, zależnie od kultury regionalnej bądź etnicznej. W kuchni tureckiej nazywa się je Yufką lub Bakławą, w albańskiej z kolei Byrkiem. Jufka to nazwa znana w Chorwacji oraz Serbii.

Ciasto filo uwielbiają również Bułgarzy i Macedończycy, którzy ciasto filo nazywają Kori!

Wykorzystanie ciasta filo

Chrupiące, wielowarstwowe ciasto filo stanowi doskonałą bazę dla przysmaków zarówno wytrawnych, jak i deserowych. Dzięki niemu stworzyć możemy nadziewane serami, warzywami bądź owocami trójkąciki, saszetki, krokieciki, pasztety lub pierogi!

Ciasto filo to również świetny sposób na bazę do ciasta, zapiekanek, tart czy quichy!

Ciasto filo
Fot. Fotolia

Domowe potrawy to najlepsze sposoby na ciekawy i różnorodny obiad lub przekąskę. Jeśli lubicie chrupiący przysmak z ciekawym nadzieniem, koniecznie zróbcie tartę filo z warzywami oraz marchewkową rozkosz z filo.

Często przygotowujecie potrawy z dodatkiem tego ciasta? Próbowaliście przygotowywać je sami czy wolicie gotowe, ze sklepu? Jesteśmy ciekawi Waszej opinii na jego temat!