Do sporządzenia sałatki potrzebujemy
- 2 ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1/4 selera
- 2 jajka
- 2 kiszone ogórki
- 2 jabłka
- majonez
- sól
- pieprz
- łyżeczka musztardy
- groszek konserwowy
- kukurydza (kiedyś jej nie dodawałam, dziś wiem, że wzbogaca smak sałatki)
Jak zrobić sałatkę jarzynową:
1. Ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i selera dokładnie umyj w zimnej wodzie. Przełóż do dużego garnka. Zalej wodą. Dodaj łyżkę soli i ugotuj na miękko. Następnie wystudź i obierz ze skórki.
UWAGA! nie odbieraj warzyw — robiąc to po ugotowaniu zyskujesz niepowtarzalny smak.
2. Jajka ugotuj na twardo (musisz gotować ok. 10 minut)
3. Ziemniaki, pietruszkę, marchewkę, selera, jabłko, ogórka oraz ugotowane zimne jajka pokrój w drobną krostkę.
4. Dodaj kukurydzę i groszek konserwowy „na raz” Bonduelle, sół, pieprz oraz łyżeczkę musztardy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ulubiony najonez.
UWAGA! Wszystkie smaki sałatki muszą się zmieszać, dlatego też najlepiej jest podawać ją następnego dnia.
- 2 ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1/4 selera
- 2 jajka
- 2 kiszone ogórki
- 2 jabłka
- majonez
- sól
- pieprz
- łyżeczka musztardy
- groszek konserwowy
- kukurydza (kiedyś jej nie dodawałam, dziś wiem, że wzbogaca smak sałatki)
Jak zrobić sałatkę jarzynową:
1. Ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i selera dokładnie umyj w zimnej wodzie. Przełóż do dużego garnka. Zalej wodą. Dodaj łyżkę soli i ugotuj na miękko. Następnie wystudź i obierz ze skórki.
UWAGA! nie odbieraj warzyw — robiąc to po ugotowaniu zyskujesz niepowtarzalny smak.
2. Jajka ugotuj na twardo (musisz gotować ok. 10 minut)
3. Ziemniaki, pietruszkę, marchewkę, selera, jabłko, ogórka oraz ugotowane zimne jajka pokrój w drobną krostkę.
4. Dodaj kukurydzę i groszek konserwowy „na raz” Bonduelle, sół, pieprz oraz łyżeczkę musztardy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ulubiony najonez.
UWAGA! Wszystkie smaki sałatki muszą się zmieszać, dlatego też najlepiej jest podawać ją następnego dnia.