Przepis na zapiekankę z grzybami
Polska kuchnia słynie z potraw z dodatkiem leśnych grzybów. Wśród nich nie może zabraknąć też smakowitej zapiekanki, która otworzy Wasze kubki smakowe na nowe doznania. Jak zrobić to danie?
1. Przygotujcie:
3. Grzyby oczyszczamy, myjemy, zalewamy wodą i gotujemy (10 minut od momentu zagotowania). Następnie podsmażamy je z pokrojoną w piórka cebulą, rozmarynem, solą, pieprzem i śmietaną.
4. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i kroimy na grubsze plasterki.
5. Przygotowane składniki układamy w naczyniu żaroodpornym w następującej kolejności: połowa ziemniaków, ogórki, papryka, sos grzybowy, pozostałe ziemniaki.
6. Całość wstawiamy do piekarnika na 60 minut (na 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypujemy serem).
Fot. Fotolia
Jakie grzyby wybierać do zapiekanki?
Polska to prawdziwy raj dla amatorów grzybobrania - w naszym kraju wyróżnić można bowiem blisko 3000 tysiące jadalnych owocników! Nasze zainteresowanie budzi jednak kilkanaście gatunków. Jakie z nich najlepiej wykorzystać do zrobienia zapiekanki?
Najczęściej spotykanymi gatunkami grzybów są podgrzybki, maślaki i kurki - to właśnie ich mieszanka spowoduje, że zapiekanka zyska prawdziwie myśliwski smak! Grzyby te występują najczęściej w wilgotnym środowisku lasów liściastych i mieszanych.
Podgrzybki charakteryzują się ciemnobrązowym kapeluszem i bladożółtymi lub zielonymi porami, które po naciśnięciu zmieniają barwę na niebieską. Po ugotowaniu są jędrne, delikatne w smaku i idealnie komponują się z ziemniakami!
Maślaki to z kolei owocniki, które z łatwością rozpoznać można po pomarańczowym, śluzowatym kapeluszu i białym trzonie. Grzyby te chodź uważane za pospolite, są doskonałym urozmaiceniem dla warzywnych i mięsnych zapiekanek.
Królami przygotowanych przez nas zapiekanek niewątpliwie są też kurki (pieprzniki jadalne). Te niewielkie żółte lub bladopomarańczowe grzyby, charakteryzują się lejkowatym uwypukleniem na górnej części kapelusza oraz zbiegającymi się na trzonie listewkami. Kurki przed dodaniem do zapiekanki warto jest podsmażyć na maśle - będą wtedy kruche i aromatyczne!
Dodatki do zapiekanki
Do przygotowania zapiekanki nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych! Do jej zrobienia wystarczą produkty znajdujące się w lodówce - im większa różnorodność, tym smaczniejsza zapiekanka. Co warto więc do niej dodawać?
Obecnie niezwykle popularne są zapiekanki bazujące na ziemniakach, makaronie, ryżu czy kaszy. Nie brakuje również pomysłów na zapiekanki w których składnikami jest mięso mielone, filet z kurczaka, ryby czy najróżniejsze warzywa!
Wiele zapiekanek urozmaicanych jest także o sos beszamelowy, pomidorowy, słodką lub kwaśną śmietanę i najróżniejsze buliony. Kluczowym składnikiem każdej zapiekanki jest też oczywiście ser. Śmiało użyć możecie sera żółtego, pleśniowego, feta czy mozzarella- wybór jest ogromny!
Fot. Fotolia
Zapiekanki mogą się stać pomysłem zarówno na obiad, podwieczorek, kolację lub przyjęcie w gronie bliskich. Nie wiecie jaką przygotować? Koniecznie sięgnijcie po przepis na makaronową zapiekankę z podgrzybkami oraz jesienną zapiekankę makaronową - znikną ze stołu w mig!
Polska kuchnia słynie z potraw z dodatkiem leśnych grzybów. Wśród nich nie może zabraknąć też smakowitej zapiekanki, która otworzy Wasze kubki smakowe na nowe doznania. Jak zrobić to danie?
1. Przygotujcie:
- 350 g świeżych grzybów
- 1kg ziemniaków
- 2 żółte papryki
- 5 ogórków kiszonych
- 1 dużej cebuli
- 250 ml śmietany 12%
- 1 gałązkę rozmarynu
- sól, pieprz
- 40 g żółtego sera
3. Grzyby oczyszczamy, myjemy, zalewamy wodą i gotujemy (10 minut od momentu zagotowania). Następnie podsmażamy je z pokrojoną w piórka cebulą, rozmarynem, solą, pieprzem i śmietaną.
4. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu obieramy i kroimy na grubsze plasterki.
5. Przygotowane składniki układamy w naczyniu żaroodpornym w następującej kolejności: połowa ziemniaków, ogórki, papryka, sos grzybowy, pozostałe ziemniaki.
6. Całość wstawiamy do piekarnika na 60 minut (na 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypujemy serem).
Fot. Fotolia
Jakie grzyby wybierać do zapiekanki?
Polska to prawdziwy raj dla amatorów grzybobrania - w naszym kraju wyróżnić można bowiem blisko 3000 tysiące jadalnych owocników! Nasze zainteresowanie budzi jednak kilkanaście gatunków. Jakie z nich najlepiej wykorzystać do zrobienia zapiekanki?
Najczęściej spotykanymi gatunkami grzybów są podgrzybki, maślaki i kurki - to właśnie ich mieszanka spowoduje, że zapiekanka zyska prawdziwie myśliwski smak! Grzyby te występują najczęściej w wilgotnym środowisku lasów liściastych i mieszanych.
Podgrzybki charakteryzują się ciemnobrązowym kapeluszem i bladożółtymi lub zielonymi porami, które po naciśnięciu zmieniają barwę na niebieską. Po ugotowaniu są jędrne, delikatne w smaku i idealnie komponują się z ziemniakami!
Maślaki to z kolei owocniki, które z łatwością rozpoznać można po pomarańczowym, śluzowatym kapeluszu i białym trzonie. Grzyby te chodź uważane za pospolite, są doskonałym urozmaiceniem dla warzywnych i mięsnych zapiekanek.
Królami przygotowanych przez nas zapiekanek niewątpliwie są też kurki (pieprzniki jadalne). Te niewielkie żółte lub bladopomarańczowe grzyby, charakteryzują się lejkowatym uwypukleniem na górnej części kapelusza oraz zbiegającymi się na trzonie listewkami. Kurki przed dodaniem do zapiekanki warto jest podsmażyć na maśle - będą wtedy kruche i aromatyczne!
Dodatki do zapiekanki
Do przygotowania zapiekanki nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych! Do jej zrobienia wystarczą produkty znajdujące się w lodówce - im większa różnorodność, tym smaczniejsza zapiekanka. Co warto więc do niej dodawać?
Obecnie niezwykle popularne są zapiekanki bazujące na ziemniakach, makaronie, ryżu czy kaszy. Nie brakuje również pomysłów na zapiekanki w których składnikami jest mięso mielone, filet z kurczaka, ryby czy najróżniejsze warzywa!
Wiele zapiekanek urozmaicanych jest także o sos beszamelowy, pomidorowy, słodką lub kwaśną śmietanę i najróżniejsze buliony. Kluczowym składnikiem każdej zapiekanki jest też oczywiście ser. Śmiało użyć możecie sera żółtego, pleśniowego, feta czy mozzarella- wybór jest ogromny!
Fot. Fotolia
Zapiekanki mogą się stać pomysłem zarówno na obiad, podwieczorek, kolację lub przyjęcie w gronie bliskich. Nie wiecie jaką przygotować? Koniecznie sięgnijcie po przepis na makaronową zapiekankę z podgrzybkami oraz jesienną zapiekankę makaronową - znikną ze stołu w mig!
SylaUla