Sezon na grzyby

Sezon na grzyby już trwa. Warto zobaczyć, jakie dania z grzybami królują na stołach. Przedstawiamy Wam inspirującą kolekcję przepisów z grzybami w roli głównej. Dowiedzcie się, co warto zapisać w swoim przepisowniku.

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Sezon na grzyby
fot. Fotolia

Grzybobranie jest jednym z najpopularniejszych hobby w naszym kraju. Ta pasja wciąga coraz więcej osób. Polskie lasy są wyjątkowo urodzajne w leśne grzyby. Ich zapach i aromat jest niepowtarzalny, a smak wyjątkowy.  Niestety to hobby wymaga mnóstwo poświęcenia, ponieważ grzybiarze muszą czekać całą zimę oraz wiosnę, aby w sierpniu i we wrześniu mogli powrócić na leśne runo. 

W Polsce grzyby są składnikiem wyjątkowo popularnym. Wiele osób za nimi po prostu przepada. Dania grzybowe wyjątkowo podkreślają smak potraw. Słynna zupa grzybowa, rolady czy faszerowane grzyby to jest to co uwielbiamy. 

Grzybowa zakąska czy przekąska? 

Grzyby dość często podawane są do wódki jako forma zakąski. Oczywiście mówimy o grzybach marynowanych. Przykładem wspaniałego przepisu są czosnkowe maślaki nadesłane przez 2milutka. Jak sama podkreśliła "smaki jesieni zamknięte w małych słoiczkach". A co powiecie na sałatkę grzybową na zimę z przepisu użytkowniczki Katarzyna J.? Osobiście z taką sałatką się nie spotkałam. Wspaniała, twórcza i inspirująca przekąska.

Czy trudno jest dobrać odpowiednie składniki do towarzystwa grzybów? Na to pytanie zapewne każdy odpowie indywidualnie, choć patrząc na przepisy naszych użytkowniczek moja odpowiedź brzmiałaby nie. Drobiowo-serowa rolada jest dziełem jagi58, która podaje ją przystawkę na zimno lub na ciepło. Natomiast zewa zachęca do połączenia kurek, ciasta francuskiego i przypraw w celu otrzymania przekąski z kurkami.

                    czosnkowe maślaki
sałatka grzybowa na zimę drobiowo-serowa rolada
przekąska z kurkami

Grzybowy miszmasz

Przyrządzając na obiad mięso, często mamy problem z doborem idealnego sosu. Skuśmy się może na sos grzybowy. Jest on dość uniwersalny, a zawsze podkreśli smak dania. 2milutka proponuje tatarski na kremówce z grzybami leśnymi. Wyjątkowo lekki i aksamitny wręcz idealny nawet dla niejadka.

Drugą propozycją sosu jest sos podgrzybkowy do klopsików zaproponowany przez Mysiunia. Zapoznając się z recepturą nadaje się nie tylko do klopsów ale do rozmaitych delikatnych mięs. Jako danie główne proponujemy kurczę w towarzystwie kurek autorstwa Ilonar2301.  Jeśli to danie niezbyt Wam odpowiada proponujemy również krokiety z grzybami i papryką dzieła Izabeli27.

tatarski na kremówce z grzybami leśnymi krokiety z grzybami i papryką

Jeżeli znacie wyśmienite przepisy grzybowe kliknijcie w poniższy link:

                                               dodaj przepis

Więcej przepisów znajdziecie w kategorii grzyby>>>