Grzybobranie jest jednym z najpopularniejszych hobby w naszym kraju. Ta pasja wciąga coraz więcej osób. Polskie lasy są wyjątkowo urodzajne w leśne grzyby. Ich zapach i aromat jest niepowtarzalny, a smak wyjątkowy. Niestety to hobby wymaga mnóstwo poświęcenia, ponieważ grzybiarze muszą czekać całą zimę oraz wiosnę, aby w sierpniu i we wrześniu mogli powrócić na leśne runo.
Grzybowa zakąska czy przekąska?
Grzyby dość często podawane są do wódki jako forma zakąski. Oczywiście mówimy o grzybach marynowanych. Przykładem wspaniałego przepisu są czosnkowe maślaki nadesłane przez 2milutka. Jak sama podkreśliła "smaki jesieni zamknięte w małych słoiczkach". A co powiecie na sałatkę grzybową na zimę z przepisu użytkowniczki Katarzyna J.? Osobiście z taką sałatką się nie spotkałam. Wspaniała, twórcza i inspirująca przekąska.
Czy trudno jest dobrać odpowiednie składniki do towarzystwa grzybów? Na to pytanie zapewne każdy odpowie indywidualnie, choć patrząc na przepisy naszych użytkowniczek moja odpowiedź brzmiałaby nie. Drobiowo-serowa rolada jest dziełem jagi58, która podaje ją przystawkę na zimno lub na ciepło. Natomiast zewa zachęca do połączenia kurek, ciasta francuskiego i przypraw w celu otrzymania przekąski z kurkami.
Grzybowy miszmasz
Przyrządzając na obiad mięso, często mamy problem z doborem idealnego sosu. Skuśmy się może na sos grzybowy. Jest on dość uniwersalny, a zawsze podkreśli smak dania. 2milutka proponuje tatarski na kremówce z grzybami leśnymi. Wyjątkowo lekki i aksamitny wręcz idealny nawet dla niejadka.
Drugą propozycją sosu jest sos podgrzybkowy do klopsików zaproponowany przez Mysiunia. Zapoznając się z recepturą nadaje się nie tylko do klopsów ale do rozmaitych delikatnych mięs. Jako danie główne proponujemy kurczę w towarzystwie kurek autorstwa Ilonar2301. Jeśli to danie niezbyt Wam odpowiada proponujemy również krokiety z grzybami i papryką dzieła Izabeli27.
Jeżeli znacie wyśmienite przepisy grzybowe kliknijcie w poniższy link:
Więcej przepisów znajdziecie w kategorii grzyby>>>