Tokaje Putniowe

  • 2

Czy widziałeś kiedyś putnię ? Jeżeli nie to zobacz! Putnia to naczynie gdzie napełniano 25 kg zbotrytyzowanych winogron

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Tokaje Putniowe
Zbotrytyzowane winogrona są wysuszone na wolnym powietrzu , na krzewach winorośli , pokryte szlachetną pleśnią „botrytis cinerea” – „skurczone rodzynki „ tzw. „Cibeby”.

Aby wytworzyć tokaje 3,4,5,6 putniowe należy do beczki (136l) nałożyć odpowiednią ilość zbotrytyzowanych winogron z putnii. Następnie zalewane są wysokiej jakości winem wytrawnym. W przeciągu 36-48 godzin z gron wypłukuje się sok, nadający całości specyficzny aromatyczny smak.
Po upływie tego czasu wino jest umieszczane w kolejnych dębowych beczkach, w których dojrzewa minimum 2 lata z dostępem powietrza w tufowych piwnicach.

Wino Tokaj 3 putniowy
– harmonia smaków !Bardzo aromatyczne, esencjonalne, przyjemnie słodkie wino z nieco większą zawartością alkoholu. Doskonałe dopełnienie ważnych uroczystości ! Podawać samodzielnie lub jako aperitif, schłodzone do 10 oC.

Wino Tokaj 4 putniowy
– dla koneserów !Z tradycyjnych szczepów, z wyraźną nutą chlebową. Dojrzewa w dębowych beczkach w tufowych piwnicach. Podawać samodzielnie lub jako aperitif do deserów, schłodzony do 10-12 oC .

Wino Tokaj 5 putniowy – słowacki afrodyzjak !Pełne, luksusowe , esencjonalne wino z typową nutą chlebową. Na wyjątkowe okazje. Bardzo dobry aperitif- wzmaga trawienie lub jako ukoronowanie posiłku i do deserów. Serwować schłodzone do 10-12 oC.

Wino Tokaj 6 putniowy- perła win! Wino pełne fantazji i inspiracji z nutą kandyzowanych fig. Na specjalne okazje . Podawać samodzielnie lub jako aperitif do deserów, ciast, owoców, podawać schłodzony do 10-12 oC.