Szparagi to warzywa, którymi możemy się cieszyć bardzo krótko. Są niezwykle zdrowe i pyszne. Gotowane w wodzie, skropione oliwą i doprawione solą oraz dużą ilością świeżo mielonego pieprzu smakują wyśmienicie. Jak przechowywać je by jak najdłużej móc się nimi zajadać?
Jak przechowywać szparagi?
Świeże szparagi przechowujemy w lodówce:
Jak przechowywać szparagi?
Świeże szparagi przechowujemy w lodówce:
- Przycinamy ich końce - około 2-3 cm.
- Nalewamy do wysokiego pojemnika około 5 cm zimnej, mineralnej wody i wkładamy do niej szparagi.
- Na szparagi i na słoik nakładamy worek plastikowy.
- Przenosimy je do lodówki .
- Możemy je tak przechowywać około tygodnia.
- Najlepsze do tego celu będą szparagi zielone.
- Szparagi myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi, odkrawamy końcówki.
- Układamy je w woreczku i wkładamy do zamrażarki nastawionej na najniższą temperaturę.
- Najlepsze do tego celu będą szparagi białe.
- Szparagi obieramy i przycinamy tak, by zmieściły się w słoikach.
- Wkładamy je do wyparzonych słoików.
- W garnku podgrzewamy wodę i doprawiamy ją solą morską i octem winnym .
- Wlewamy ją do słoików.
- Zakręcamy szczelnie i wkładamy do garnka z wodą .
- Podgrzewamy do około 80 stopni Celsjusza i utrzymujemy temperaturę przez 45 minut.