Jak przechowywać szparagi?

Szparagi możemy przechowywać około tygodnia w pojemniku z zimną wodą, by zachować je na dłużej możemy je zamrozić lub zamarynować.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przechowywać szparagi?
fot. Fotolia
Szparagi to warzywa, którymi możemy się cieszyć bardzo krótko. Są niezwykle zdrowe i pyszne. Gotowane w wodzie, skropione oliwą i doprawione solą oraz dużą ilością świeżo mielonego pieprzu smakują wyśmienicie. Jak przechowywać je by jak  najdłużej móc się nimi zajadać?

Jak przechowywać szparagi?

Świeże szparagi przechowujemy w lodówce:
  • Przycinamy ich końce - około 2-3 cm.
  • Nalewamy do wysokiego pojemnika około 5 cm zimnej, mineralnej wody i wsadzamy do niej szparagi.
  • Na szparagi i na słoik nakładamy worek plastikowy.
  • Przenosimy je do lodówki .
  • Możemy je tak przechowywać około tygodnia.
Mrożenie szparagów
  • Najlepsze do tego celu będą szparagi zielone.
  • Szparagi myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi, odkrawamy końcówki.
  • Układamy je w woreczku i wkładamy do zamrażarki nastawionej na najniższą temperaturę.
Szparagi marynowane
  • Najlepsze do tego celu będą szparagi białe.
  • Szparagi obieramy i przycinamy tak, by zmieściły się w słoikach.
  • Wkładamy je do wyparzonych  słoików.
  • W garnku podgrzewamy wodę i doprawiamy ją solą morską i octem winnym .
  • Wlewamy ją do słoików.
  • Zakręcamy  szczelnie i wkładamy do garnka z wodą .
  • Podgrzewamy do około 80 stopni Celsjusza i utrzymujemy  temperaturę przez 45 minut.