Muszki owocówki biorą się dosłownie „znikąd” i potrafią uprzykrzyć życie nawet najbardziej cierpliwym gospodyniom. Osiadają na wszystkim w zastraszającym tempie. To istna plaga, szczególnie latem, kiedy warunki sprzyjają ich rozmnażaniu.
Cykl życiowy tych owadów, jest bardzo krótki i trwa zaledwie 10 dni. Kolonizują przeważnie owoce i warzywa, szczególnie te, które chwilę już leżą. Trzeba wiedzieć, że muszki owocówki szybko składają jaja na tych produktach, zatem spożywanie zaatakowanych owoców i warzyw przez te niby niegroźne owady, może okazać się dość niebezpieczne, gdyż przenoszą drobnoustroje.
Owocówki żywią się mikroorganizmami, jednak szczególnym upodobaniem darzą psujące się lub zleżałe produkty. Najciekawsze jest to, że te insekty są aktywne cały rok, bez względu na porę roku. Latem jest to szczególnie dostrzegalne, bo jak wspomniałam wcześniej, ciepły i wilgotny klimat jest dla nich sprzyjający. Oczywiście najważniejsza w ich zwalczaniu jest higiena - należy dbać o czysty zlew i kosz, a w miarę możliwości owoce i warzywa, trzymajmy w chłodnym i suchym miejscu, np. w lodówce.
W przypadku gdy jednak już się pojawią, nie warto załamywać rąk – są bowiem spodoby, aby stopniowo je wyeliminować.
1. Pułapka – wrzućmy obierki jabłka do miseczki, nakryjmy ją folią aluminiową ponakłuwaną wykałaczką. Muszki zwabione zapachem rozkładającego się jabłka zostaną uwięzione w jednym miejscu. Jest to dobry sposób, aby wyłapać większość owocówek, chowających się nawet w najmniejszych zakamarkach naszej kuchni. Możemy także użyć mieszanki płynu do mycia naczyń z sokiem lub octem owocowym. Jeśli zostawimy mieszankę na noc w słoiku, rano będzie po kłopocie.
2. Suszarka - owady te są tak delikatne, że ciepło z suszarki je dosłownie ugotuje. Sposób jednak działa miejscowo i nie wyłapiemy w ten sposób wszystkich niechcianych gości. Doraźnie działa także odkurzacz, sposób skuteczny, jednak znów ma działanie miejscowe.
Cykl życiowy tych owadów, jest bardzo krótki i trwa zaledwie 10 dni. Kolonizują przeważnie owoce i warzywa, szczególnie te, które chwilę już leżą. Trzeba wiedzieć, że muszki owocówki szybko składają jaja na tych produktach, zatem spożywanie zaatakowanych owoców i warzyw przez te niby niegroźne owady, może okazać się dość niebezpieczne, gdyż przenoszą drobnoustroje.
Owocówki żywią się mikroorganizmami, jednak szczególnym upodobaniem darzą psujące się lub zleżałe produkty. Najciekawsze jest to, że te insekty są aktywne cały rok, bez względu na porę roku. Latem jest to szczególnie dostrzegalne, bo jak wspomniałam wcześniej, ciepły i wilgotny klimat jest dla nich sprzyjający. Oczywiście najważniejsza w ich zwalczaniu jest higiena - należy dbać o czysty zlew i kosz, a w miarę możliwości owoce i warzywa, trzymajmy w chłodnym i suchym miejscu, np. w lodówce.
W przypadku gdy jednak już się pojawią, nie warto załamywać rąk – są bowiem spodoby, aby stopniowo je wyeliminować.
1. Pułapka – wrzućmy obierki jabłka do miseczki, nakryjmy ją folią aluminiową ponakłuwaną wykałaczką. Muszki zwabione zapachem rozkładającego się jabłka zostaną uwięzione w jednym miejscu. Jest to dobry sposób, aby wyłapać większość owocówek, chowających się nawet w najmniejszych zakamarkach naszej kuchni. Możemy także użyć mieszanki płynu do mycia naczyń z sokiem lub octem owocowym. Jeśli zostawimy mieszankę na noc w słoiku, rano będzie po kłopocie.
2. Suszarka - owady te są tak delikatne, że ciepło z suszarki je dosłownie ugotuje. Sposób jednak działa miejscowo i nie wyłapiemy w ten sposób wszystkich niechcianych gości. Doraźnie działa także odkurzacz, sposób skuteczny, jednak znów ma działanie miejscowe.
Nina W.
niezły kąsek
- Hej, co robisz?
- Nie mogę teraz rozmawiać, suszę muszki :D