Najpierw należy pomieszać kakao z cukrem i niewielką ilością mleka. W międzyczasie należy grzać mleko na kuchence, tak, aby mieszankę kakao, cukru i niewielkiej ilości mleka, wlać do garnka z ciepłym mlekiem i zagotować.
Na jedną szklankę mleka potrzebujecie jedną łyżeczkę suchego kakao i łyżeczkę cukru. Ci odważniejsi kulinarni zapaleńcy, mogą sypać suche kakao wymieszane z cukrem (najlepiej pudrem) do ciepłego mleka, jednocześnie mieszając w garnku łyżką.
Kakao to nasiona z owoców kakaowca. Proszek z nich wykorzystywany jest jako składnik różnych wyrobów cukierniczych, między innymi polew, wiórków czekoladowych, cukierków czy czekolady.
Kakao występuje w trzech odmianach, które różnią się między sobą aromatem. Są to:
- forastero - to najpopularniejsza i najbardziej wytrzymała odmiana, która ma mocno czekoladowy, lecz krótkotrwały smak,
-criollo - odmiana ta pochodzi a Karaibów i Ameryki Środkowej,ma najpełniejszy smak. Ta odmiana jest również odmianą najrzadszą i bardzo delikatną, co więcej, trudno się ją uprawia. Dlatego uważa się criollo za najcenniejsze kakao,
-trinitario - jak mówi sama nazwa, odmiana ta uprawiana jest na Trynidadzie. To krzyżówka dwóch odmian wymienionych wyżej, czyli forastero i criollo.
Jak powstaje kakao?
Otóż, owoce kakaowca są zrywane i pozostawiana na okres od 3 do 7 dni do fermentacji. Potem ziarna te się suszy, przeważnie na słońcu. Ma to na celu ochronienie ich przed pleśnią. Następnie ziarna te się pali, określa ich gatunki i na końcu mieli. W wyniku tego otrzymuje się masę, która jest półpłynnej konsystencji. Rozdziela się ją na masło kakaowe i proszek kakaowy.
Co zawiera w sobie kakao?
Kakao , poza białkiem i tłuszczem zawiera także kofeinę i teobrominę. Są to dwa alkaloidy, które mają działanie pobudzające. Kakao zawiera śladowe ilości tych substancji.
Historia kakao
Kakao to produkt, który ma długa historię. Właściwie już w czasach Majów i Azteków ten napój pełnił ważną funkcję. Aztekowie i Majowi podczas obrzędów i świąt religijnych raczyli się kakao, o którym mówili. że to oszołamiający napój, zwali go chocolatl). Ziarna kakaowca były wtedy naprawdę bardzo cenne, używano ich także jako środka płatniczego.
Dzięki podróżom Krzysztofa Kolumba ziarna kakaowca pojawiły się także w Europie. Napój kakaowy zaczął cieszyć się popularnością najpierw na dworze hiszpańskim. Próbowano zmieniać recepturę kakao, jednak nie przynosiło to żadnych efektów. Hiszpanie ulepszyli kakao, dodając do niego wanilię oraz cukier. Około wieku XVII kakao zaczęło być powszechne także na innych dworach w Europie.
Współcześnie jest niewiele miejsc, w których ma się możliwość skosztowania oryginalnego kakao. Jedno z nich znajduje się w Anglii (dokładnie w Brimingham), natomiast drugie w Niemczech ( w Kolonii w Muzeum Czekolady).
Ze względu na to, że kakao zawiera wiele cennych składników mineralnym, określano go nawet mianem "pokarmu bogów" (mowa oczywiście o tym surowym kakao, które uzyskuje się z ziaren kakaowca).
A teraz mała ciekawostka. Kakaowiec jest roślina zieloną przez cały rok i także przez cały rok produkuje owoce. Także sezon dla kakaowca trwa na okrągło.
Jakie właściwości ma kakao?
Kakao dobrze wpływa na nasz układ sercowo-naczyniowy. Dzieje się tak, ponieważ kakao zawiera flawonoidy. Minusem jest to, że substancje te przez swój gorzki smak są po prostu usuwane z produktów, w których jest kakao. Ich działanie zostaje także obniżone przez mleko oraz cukier.
Dlatego najlepiej spożywać jest surowe ziarna kakaowca lub gorzką czekoladę ( z niej nie usuwa się flawonoidów). Co jeszcze możemy zawdzięczać flawonoidom? Lepsze ukrwienie mózgu, wzmocnienie pamięci tej tak zwanej krótkiej oraz polepszenie krążenia we krwi.
W kakao znajduje się również wiele składników odżywczych. Chronią one nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które atakuje nasz organizm, powodując różne choroby oraz stanowią powód starzenia się naszego organizmu. Kakao zawiera również dużo magnezu. Zatem w sytuacjach stresowych zaleca się spożywanie produktów, które zawierają kakao.