Mule, czy raczej omułki, to nic innego jak małże słono- i słodkowodne. Mają one czarną muszlę, która otwiera się w trakcie gotowania. Są one ogólnodostępne a ich cena nie jest tak wysoka, jak w przypadku małży św. Jakuba. Warto je dodawać do sałatek, przystawek i dań obiadowych.
Jak przygotować mule?
Małże przygotowuje się bardzo szybko. Najwięcej czasu zajmuje ich oczyszczanie i selekcja. Później wystarczy kilka minut, by cieszyć się ich smakiem.
- Do przygotowania omułków będą potrzebne: mule, białe wytrawne wino, cebula, ostry nóż.
- Omułki najpierw selekcjonujemy – otwarte muszle wyrzucamy.
- Następnie bardzo dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą.
- Przy pomocy noża usuwamy z muszli narośle.
- Cebulę siekamy i wrzucamy do garnka.
- Gdy się zeszkli – wrzucamy omułki i zalewamy winem.
- Całość dusimy kilka minut. Gotowe!
Ważne: Należy sprawdzić, czy wszystkie muszle się otwarły. Jeśli któraś pozostała zamknięta, należy ją wyrzucić.
Jak wykorzystać mule?
Ugotowane, a raczej podduszone, małże można wykorzystać do szeregu potraw. Najłatwiejszą opcją jest wymieszanie ich z ugotowanym makaronem. Mule można również wyciągnąć z muszli i dorzucić do sałatki lub paelli. Inną opcją jest również zrobienie z ich udziałem koreczków na imprezę lub – zamarynowanie ich w słoiku. Wówczas wystarczy małże przełożyć do pojemnika, zalać wybraną zalewą i zapasteryzować.