
W końcu nadeszła upragniona wiosna! To czas aby na naszych działkach, tarasach i ogródkach zagościły grille, które posłużą nam do przyrządzania pysznych i aromatycznych potraw - specjalnie dla Was wybraliśmy przepisy na różne pyszne grillowe potrawy przygotowane przez kucharki i kucharzy z gotujmy!
Jeżeli zaskoczy Was deszcz nie ma co załamywać rąk - wykorzystajcie taras, balkon (spytajcie wcześniej sąsiadów!), podwórko lub w ostateczności patelnię grillową!
Grillowanie mięsa
Nie ma to jak soczysta i aromatyczną sztuka mięsa! Odpowiednio zamarynowane w ziołach, musztardzie, winie czy czosnku, wrzucane na rozgrzany ruszt smakują wyśmienicie! Grillować można niemal każde mięso – od wieprzowiny, aż po drób. Bardzo lubiana jest karkówka, żeberka, polędwica, bardzo popularne są także drobiowe udka, filety i skrzydełka. Jeśli macie ochotę na grillowaną rybę wystarczy zamarynować ją w soku z cytryny – jest wtedy niezwykle delikatna i smaczna.
A może warzywa?
Kochacie warzywa? To doskonały argument by przyrządzić je na właśnie na grillu! W sezonie grillowym nie brakuje pysznej papryki, cukinii, bakłażana, kukurydzy, ziemniaków czy cebuli. Warzywa nie wymagają długich i skomplikowanych przygotowań. Wystarczy pokroić je w plasterki i zawinąć w folię aluminiową – dzięki temu nie stracą one wartościowych witamin i związków mineralnych. Dostępne warzywa warto przed wrzuceniem na ruszt nafaszerować mięsem, ryżem , pieczarkami czy serem, taki smakołyk podać można na uroczysty obiad lub przyjęcie.
W tej książce kucharskiej znajdziecie najwspanialsze przepisy na grillowane smakołyki!
Zebraliśmy w niej receptury z gotujmy.pl - na pewno znajdziecie wśród nich przepis, który zaskoczy nie tylko Was ale i Waszych gości. Zapraszamy!
Zobaczcie też nasze filmy na których grillujemy mięsa, ryby, ale też warzywa i owoce! Jest pysznie, zdrowo i kolorowo!