Robimy domowe wino

  • 1

Jak zrobić pyszne wino, aby dało się je wypić - bo o tym, że domowe jest zdrowsze niż ze sklepu nie trzeba nikogo przekonywać!

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Robimy domowe wino
Dziś domowe trunki wracają do łask w wielu polskich domach jednak nie każdy ma sprawdzoną recepturę by wyszło... Dobrze wpływają nie tylko na nasz humor ale są także korzystne dla zdrowia oczywiście pite z umiarem,zawierają dużo witamin które podnoszą naszą odporność.

Bogatym źródłem witamin są wina z czarnej porzeczki i dzikiej róży. Domowy wyrób wina jest dosyć skomplikowany i nie zawsze się udaje, ale wystarczy przestrzegać pewnych norm i reguł by wyszedł nam całkiem dobry trunek: Owoce muszą być czyste i dojrzałe im słodsze tym większe szanse na winny sukces.

Zanim nabierzemy wprawy przygotujmy mały baniaczek nie od razu 40 litrowy balon (gdy nie wyjdzie nakłady finansowe będą mniejsze).

Nie ściągajmy niedojrzałego wina do pierwszego zlania musi minąć co najmniej 7 tygodni Nie dajemy drożdży piekarskich tylko winiarskie amatorzy często popełniają ten błąd.

Następnym ważnym czynnikiem do wyrobu jest woda - nikomu jeszcze nie wyszło wino na domowej kranówie wodę bierzemy ze studni lub źródlaną.

Gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia w prawie zimnej rozpuszczamy cukier i robimy syrop (nie wsypujemy cukru do balona!) takim syropem zalewamy owoce i zostawiamy w balonie do fermentacji.

I wreszcie idealne proporcje by wino się udało: 1 kg owocu np czarnej porzeczki 1 kg cukru kryształu 3 litry wodyGotowe wino przechowujemy w czystym suchym ciemnym pomieszczeniu najlepiej w temp 15 stopni.