Do przyrządzania kanapek używamy niezbyt świeżego pieczywa pytlowego, razowego lub bułki typu weka. Ostrym nożem odcinamy twardą skórkę, kroimy cienkie kromki owalne, prostokątne, trójkątne, kwadratowe itp. Wierzch smarujemy cienko masłem, majonezem oraz musztardą.
Na tacy wyłożonej białą serwetką albo na półmisku układamy kanapki gatunkami w rzędach. Przyrządzamy na około jedną do dwóch godzin przed wydaniem po przyrządzeniu. Następnie przechowujemy w lodówce, albo chłodnym miejscu.
Podczas przyrządzania kanapek, pracę należy odpowiednio zorganizować, a przede wszystkim wcześniej przygotować składniki na kanapki:
Masło należy rozetrzeć, aby można było łatwo i cienko posmarować pieczywo. Do przybrania kanapek możemy użyć: sałatek jarzynowych, mięsa, różnych sosów, galaretek mięsnych oraz rybnych.
Ryby wędzone obrać ze skóry i ości, po czym podzielić na małe połówki.
Sery, takie jak edamski czy tylżycki kroimy w cienkie plastry. Z sera twarogowego, bryndzy czy topionego przyrządzamy masy.
Wędliny obieramy ze skórki i cienko kroimy.
Jajka należy ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić w plastry albo zetrzeć na tarce.
Pomidory, ogórki, rzodkiewkę, pikle pokroić w ozdobne talarki, paski słupki. Sałatę zieloną opłukać pod bieżącą wodą, pietruszkę i szczypiorek też opłukać i bardzo drobno posiekać.
Kanapki można też z wierzchu przybrać gęstym majonezem, masłem musztardowym. Do smaku można doprawić solą i pieprzem. Twórzcie i zajadajcie się! Smacznego!
Koniecznie sprawdź, jak przygotować kolorowe kanapeczki!
Nina W.